Wysokie spożycie witaminy D oraz wapnia może zmniejszyć ryzyko menopauzy przed 45. rokiem życia. Wczesna menopauza dotyczy ok. 10 proc. kobiet i ma związek z podwyższonym ryzykiem chorób układu sercowo-naczyniowego, osteoporozą i wcześniejszym pogorszeniem funkcji poznawczych.
Epidemiolodzy z University of Massachusetts przeanalizowali dane ponad 16 tys. kobiet biorących udział w badaniach Nurses’ Health Study II. Kobiety zarejestrowano w 1989 r., gdy miały od 25 do 42 lat. Informacje dotyczące stylu życia i stanu zdrowia zbierano co dwa lata, a analizę sposobu odżywiania przeprowadzano pięciokrotnie w ciągu 20 lat obserwacji. W tym czasie wczesna menopauza wystąpiła u 2041 kobiet.
Po uwzględnieniu m.in. ogólnego trybu życia i wskaźnika masy ciała, spożycia warzyw i owoców, a także alkoholu, naukowcy ustalili, że częste spożywanie produktów bogatych w witaminę D, jak np. tłuste ryby, miało związek z o 17 proc. mniejszym ryzykiem wczesnej menopauzy w porównaniu z kobietami, których dieta zawierała mniej tych składników.
– Wczesna menopauza naraża kobiety na problemy zdrowotne i ma duże znaczenie w czasach, gdy kobiety coraz częściej odkładają zajście w ciążę na późniejsze lata. Płodność obniża się w dużym stopniu w ciągu dziesięciu lat poprzedzających menopauzę. Z tego powodu ważne jest zidentyfikowanie modyfikowalnych czynników ryzyka wczesnej menopauzy, takich, jak dieta – zwracają uwagę autorzy badania.
Red. (Źródło: PAP)