More

    Przetworzona żywność. 10 najbardziej przetworzonych produktów

    Co to jest przetworzona żywność? Dr Robert H. Lustig, amerykański endokrynolog dziecięcy z University of California w San Francisco, podaje dość szeroką definicję pożywienia przetworzonego. Odnosi się ona do znacznej części spożywanych przez współczesnego człowieka produktów.

    Przetworzona żywność produkowana jest masowo. Ma zawsze taki sam skład i wygląd, niezależnie od partii czy kraju, w którym je wytworzono. Zawiera specyficzne składniki produkowane przez wyspecjalizowane firmy, elementy, które wcześniej zamrożono.

    Przetworzona żywność ma często postać emulsji – komponenty oparte na wodzie i na tłuszczu się nie rozwarstwiają. Charakteryzuje ją również długi okres przydatności do spożycia.

    Coraz więcej kalorii

    Amerykanie spożywają coraz więcej kalorii – zwraca uwagę naukowiec na łamach „JAMA Pediatrics”. Przeciętny amerykański mężczyzna zjada codziennie o ok. 190 kalorii więcej niż w 1995 r., nastolatek – o przeszło 270 kalorii, a kobiety – aż o ponad 330 kalorii. Wartość energetyczna pochodząca z tłuszczu pozostaje natomiast taka sama, a nadwyżka pochodzi z przetworzonych węglowodanów, przy czym połowę z nich stanowi cukier.

    W związku z tym – twierdzi naukowiec – Amerykanie powszechnie cierpią na otyłość i cukrzycę typu 2. To właśnie wysokie spożycie cukru odpowiada u nastolatków za coraz powszechniejszy zespół metaboliczny – powiązane ze sobą czynniki znacząco zwiększające ryzyko rozwoju miażdżycy i cukrzycy typu 2.

    Koszty taniego jedzenia

    Dlaczego przetworzona żywność jest tak popularna? Ponieważ jest tanie – odpowiada dr Lustig. W przeliczeniu na jedną kalorię jest o połowę tańsze niż jedzenie pełnowartościowe, przygotowywane w domu. Jednak za te oszczędności płacimy potem. Licząc w dłuższej perspektywie np. wydatki na leki niwelujące efekty nadmiaru kalorii, okazuje się, że koszt przetworzonego jedzenia jest znacznie wyższy. W samych Stanach Zjednoczonych na jedzenie mieszkańcy wydaje się zaledwie 7 proc. domowego budżetu, ale już prawie 18 proc. na opiekę medyczną, a w 2020 r. ma być to 21 proc.

    Z danych przytaczanych przez dr. Lustiga wynika, że aż 75 proc. amerykańskich wydatków na opiekę medyczną przeznaczanych jest na leczenie chorób związanych z zespołem metabolicznym.

    Wśród najbardziej przetworzonych produktów znajdują się:

    1. prażona kukurydza – w jej skład wchodzą substancje perfluoroalkilowe;
    2. zupki chińskie – zawierają tłuszcze, węglowodany i sód;
    3. batoniki zbożowe – mają dużo węglowodanów (syrop glukozowy) i składników E;
    4. suszone owoce – są bardzo kaloryczne;
    5. orzeszki smakowe – polewy bazują na cukrze, soli i niezdrowych składnikach;
    6. owoce w puszkach – w zalewie są cukry i substancje żelujące;
    7. mrożone obiady – zawierają cukier, tłuszcz i sód;
    8. margaryna – ma nasycone tłuszcze trans;
    9. keczup – jest dosładzany;
    10. boczek – zawiera wysokie dawki sodu.

    Red. (źródło: zdrowie.pap)

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!
    Proszę podać swoje imię tutaj

    Najnowsze

    Więcej na ten temat