Kampylobakterioza z fast foodów jest zakaźna

Date:

Share post:

Zwierzęta hodowlane konsumują 45 proc. antybiotyków spożywanych rocznie w Wielkiej Brytanii. Specjaliści ostrzegają, że jeśli nie zostanie to ograniczone, uodpornimy się na działanie tej grupy teków. 

Raport Światowej Organizacji Zdrowia wskazuje, że niedługo możemy wkroczyć w tak zwaną erę „post-antybiotykową”. Spożywając mięso zwierząt, które karmione były antybiotykami, nasze organizmy uodparniają się na działanie tej grupy leków. Infekcje i choroby, które do tej pory leczono za pomocą terapii antybiotykowej, mogą niedługo stanowić śmiertelne zagrożenie dla zdrowia.

Ze statystyk Brytyjskiego Ministerstwa Zdrowia wynika, że wzrosła liczba pacjentów zgłaszających się do szpitali z zakażeniem bakterią odporną na działanie antybiotyku. Schorzenie kampylobakterioza, wywoływane spożyciem surowego mięsa, zwłaszcza drobiu, z reguły jest uleczana. Powikłania mogą jednak wystąpić u dzieci oraz osób starszych, z osłabionym systemem odpornościowym. W 2005 r. odsetek chorych, którzy nie zareagowali na antybiotyk, wynosił 30 proc., a w 2015 sięgał 48 proc.

Brytyjscy eksperci od lat starają się nakłonić sieci fast-food oraz bary i puby do ściślejszej kontroli swoich dostawców mięsa i zmuszenia ich do redukcji ilości antybiotyków podawanych zwierzętom. Adresatami są Burger King, McDonald’s, Domino’s Pizza, czy spółki mające w swoim portfelu takie marki, jak Harvester, All Bar One i Tobey Carvery. Niektóre zaczęły wdrażać procedury kontrolne w swoim łańcuchu dostaw.

Red.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img

Related articles

Teva wprowadza zmiany w portfolio leków

Obowiązki związane ze sprzedażą, marketingiem i dystrybucją w Polsce produktu leczniczego Myocet liposomal przejęła od Tevy z początkiem...

AstraZeneca przejęła dwie globalne spółki biotechnologiczne

AstraZeneca z początkiem 2024 roku sfinalizowała zakup dwóch biotechnologicznych spółek prowadzących zaawansowane badania kliniczne w obszarze onkologii, chorób...

Alergia krzyżowa. Uczulenie na pyłki drzew i żywność

Alergia krzyżowa. Reakcje krzyżowe alergii pomiędzy alergenami wziewnymi i pokarmowymi występują u osób uczulonych na pyłki drzew i...

Grupa Sanofi w Polsce restrukturyzuje działalność

Grupa Sanofi w Polsce łączy dwie spółki, upraszcza nazwę prawną oraz przenosi się do nowego biura. Działania te...