More

    Sezon przeziębieniowy. Dieta wzmacniająca organizm

    Sezon przeziębieniowy wymaga szczególnej dbałości o system immunologiczny organizmu. Jak przekonują dietetycy, dzięki kilku prostym zmianom w diecie można w łatwy sposób wzmocnić nasz system odpornościowy.

    Niedożywienie będące często wynikiem restrykcyjnych diet hamuje właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego. Sezon przeziębieniowy to czas, kiedy warto go wzmocnić. Co radzą eksperci w zakresie żywienia?

    – Jedz odpowiednio dużo, ale nie przejadaj się, sięgaj po wartościowe produkty, zbilansowaną dietę, pełne, obfite posiłki. Doskonałe w tym okresie są zupy i gulasze– zwracają uwagę specjaliści w zakresie zdrowego żywienia.

    W diecie nie może zabraknąć takich produktów, jak warzywa korzeniowe, a także nieprzetworzone zboża. To doskonałe źródło energii, której szczególnie potrzebujemy w okresie zimowym.

    – Nasz układ odpornościowy potrzebuje witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania, warto więc sięgać po duże ilości warzyw i owoców. Każdego dnia należy spożywać sześć porcji warzyw i trzy porcje owoców, zarówno surowych jak i lekko gotowanych. Dobrym źródłem witaminy C, bardzo ważnej w okresie przeziębień, są żółta i czerwona papryka, kiwi, pomidory, pomarańcze, brokuły i truskawki – zalecają żywieniowcy.

    Równie ważna jest witamina D, na której niedobór jesteśmy narażeni jesienią i zimą. Jej źródłem są ryby, jajka, grzyby. Od października do marca można również przyjmować ją w formie suplementów.

    Należy zadbać też o właściwe nawodnienie organizmu.

    – Odwodnienie obniża naszą naturalną barierę obronną, dlatego zawsze należy pić dużo płynów, zwłaszcza wody – podkreślają dietetycy.

    Red.

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!
    Proszę podać swoje imię tutaj

    Najnowsze

    Więcej na ten temat