Zdrowa dieta na święta Bożego Narodzenia

Udostępnij post:

Wiele osób stosujących dietę szkodzi swojemu zdrowiu głodząc się przed okresem świątecznym. Chce potem pozwolić sobie na więcej w święta Bożego Narodzenia. Niestety w okresie diety organizm zaczyna robić zapasy. Nasz metabolizm jest bowiem nastawiony na przetrwanie.

Dlatego lepiej, by menu przed świętami było urozmaicone i dobrze zbilansowane. Potem święta Bożego Narodzenia możemy jeść to, na co mamy ochotę. Ale w umiarkowanych ilościach.

Jadłospis z dietą

Ścisłe wykluczenia w jadłospisie dotyczą np. dla osób na diecie bezglutenowej, czyli chorujących na celiakię. Największym problemem dla nich w przygotowaniach świątecznych są mąki. Zastępując normalne mąki mąką kukurydzianą czy gryczaną można przygotowywać i spożywać np. pierogi – radzą dietetycy.

Zalecają także, aby osoby na diecie bezglutenowej zwiększyły w swojej diecie ilość warzyw czy ryb. Słodycze również są problemem dla tej grupy pacjentów. Można więc zrobić np. ciasteczka z amarantusa czy z komosy ryżowej, są to bowiem zboża, które są wolne od glutenu.

Diabetycy muszą pamiętać o tym, że liczy się także wielkość posiłków. Powinni więc je spożywać w rozsądnych ilościach. Jeśli będą starali się jeść potrawy, w których cukru rzeczywiście jest mniej, albo konsumować mniejsze porcje, nie wpłynie to na znaczne podniesienie cukru.

Aby święta były bardziej zdrowe, specjaliści radzą m.in., aby zamiast smażenia tradycyjnych potraw, np. karpia, przygotować je piekąc w folii w piekarniku. W świątecznej diecie na ogół brakuje też dużych ilości warzyw, które na wigilijnym stole występują rzadko. Dlatego warto, aby pojawiła się na nim sałatka warzywna, ale nie doprawiana majonezem, który zawiera duże ilości tłuszczy, ale np. jogurtem naturalnym.

Sposób na przejedzenie

Problemy spowodowane przejedzeniem i ciężkostrawnymi świątecznymi specjałami dotykają niemal wszystkich. Zgaga, niestrawność, bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia – z nimi też możemy sobie poradzić. Na przykład pijąc więcej herbatek ziołowych, mających różne właściwości, np. zapobiegających zgadze. Możemy też stosować herbatki bogate w rumianek czy prawoślaz.

Powinniśmy przy tym unikać produktów, które zwiększają wydzielanie soku żołądkowego. Dlatego dobrze jest np. wypić w ciągu dnia wodę z cytryną, która oprócz tego, że pomoże w trawieniu tłuszczy, wywołuje uczucie sytości.

Na niestrawność czy bóle brzucha pomaga kminek np. w postaci ziaren, które dobrze wpływają na pracę jelit. Nie należy przy tym zapominać o ruchu i spacerach, które są bardzo wskazane po świątecznych posiłkach.

Red. (źródło: PAP)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img

Więcej na ten temat

Cognizant zaprzęga AI do opracowywania leków

Cognizant udoskonala zastosowanie technologii generatywnej sztucznej inteligencji za pomocą platformy NVIDIA BioNeMo z myślą o rozwiązywaniu złożonych kwestii...

Teva wprowadza zmiany w portfolio leków

Obowiązki związane ze sprzedażą, marketingiem i dystrybucją w Polsce produktu leczniczego Myocet liposomal przejęła od Tevy z początkiem...

AstraZeneca przejęła dwie globalne spółki biotechnologiczne

AstraZeneca z początkiem 2024 roku sfinalizowała zakup dwóch biotechnologicznych spółek prowadzących zaawansowane badania kliniczne w obszarze onkologii, chorób...

Alergia krzyżowa. Uczulenie na pyłki drzew i żywność

Alergia krzyżowa. Reakcje krzyżowe alergii pomiędzy alergenami wziewnymi i pokarmowymi występują u osób uczulonych na pyłki drzew i...