Każdy tydzień picia alkoholu w ciąży zwiększa ryzyko poronienia

Udostępnij post:

Każdy tydzień picia alkoholu we wczesnej ciąży zwiększa ryzyko poronienia. Spożywanie alkoholu przez kobietę w ciągu pierwszych 5-10 tygodni ciąży wiąże się ze wzrostem ryzyka poronienia o 8 proc. – alarmują naukowcy z Vanderbilt University Medical Center w USA.

Badanie dotyczyło czasu, ilości i rodzaju spożywania alkoholu podczas ciąży (do 20 tygodnia) oraz tego, jak te czynniki wpływają na ryzyko poronienia. Na jego potrzeby proszono 5353 Amerykanki (z 8 różnych okręgów) o przekazanie informacji o spożywaniu alkoholu w ciągu ostatnich 4 miesięcy.

Pytano o to, czy w ciąży zmienił się sposób spożywania przez nie alkoholu. Jeśli tak, to w którym jej momencie. Zadawano też pytania o częstotliwość, ilość i rodzaj alkoholu. Celem naukowców była ocena korelacji między: spontanicznymi poronieniami a tygodniem spożycia alkoholu, łączną liczbą tygodni ekspozycji na trunki, tygodniową liczbą drinków, rodzajem napoju i upijaniem się.

Okazało się, że szkodliwy wpływ picia alkoholu na płód wzrastał do 9 tygodnia ciąży. Przy czym ryzyko rosło niezależnie od tego, czy kobieta piła mniej niż jeden drink, czy więcej niż cztery drinki tygodniowo. Ryzyko nie zależało również od rodzaju spożywanego alkoholu i tego, czy ciężarna miała epizody upijania się.

Większość pań zaprzestaje używania alkoholu zaraz po pozytywnym wyniku testu ciążowego. Należy jednak pamiętać, że przed rozpoznaniem ciąży kobiety dość powszechnie piją alkohol. Zarówno te, które starały się o dziecko, jak i te, których ciąża nie była planowana. Połowa z objętych omawianym badaniem kobiet przyznała, że w okresie około poczęcia oraz w pierwszych tygodniach ciąży spożywała (świadomie lub nie) alkohol.

Ryzyko poronienia rosnie o 8 proc.

Mediana wieku ciążowego dla zaprzestania spożywania alkoholu wynosiła 29 dni. 41 proc. uczestniczek zmieniło swoje nawyki związane z piciem (czyli go zaprzestało) w ciągu trzech dni od pozytywnego wyniku testu ciążowego. Jednak panie, które zaprzestały spożywania alkoholu w okolicach kolejnej oczekiwanej miesiączki (która jednak nie wystąpiła), miały o 37 proc. większe ryzyko poronienia w porównaniu z kobietami, które nie piły alkoholu.

Podsumowując:

  • Picie alkoholu w tygodniach od 5 do 10 od ostatniej miesiączki wiązało się ze zwiększonym ryzykiem poronienia samoistnego, ze szczytem ryzyka w 9 tygodniu.
  • Każdy kolejny tydzień spożywania alkoholu wiązał się z 8-proc. wzrostem liczby poronień samoistnych.
  • Ryzyko nie wiązało się z liczbą drinków w tygodniu, rodzajem napoju ani upijaniem.
– Powstrzymywanie się od alkoholu w okresie poczęcia i w początkach ciąży od dawna zaleca się z bardzo wielu powodów, w tym zapobiegania zespołowi alkoholowemu płodu. Niemniej jednak, nadal umiarkowany poziom spożycia społeczeństwo postrzega jako bezpieczny. Dlatego nasze odkrycie jest tak alarmujące. Każda ilość alkoholu w ciąży, nawet ta, która wydaje się nam bezpieczna, jest szkodliwa i o żadnej ilość nie można powiedzieć, że nie grozi utratą ciąży – podkreśla dr Katherine Hartmann, główna autorka badania.

Według szacunków, jedna na sześć rozpoznanych ciąż kończy się poronieniem. Wiąże się to z dużymi kosztami emocjonalnymi pacjentek. W wielu przypadkach nie wiadomo, co było przyczyną obumarcia płodu.

Nadal niewiele wiadomo na temat biologicznych podstaw tego, w jaki sposób alkohol szkodzi we wczesnej ciąży. Być może dzieje się tak za sprawą modyfikacji wzorców hormonalnych, zmiany jakości implantacji, zwiększenia stresu oksydacyjnego lub upośledzenia kluczowych szlaków.

– Badana przez nas próba była duża. Pochodziła z różnych społeczności oraz że zebraliśmy dane we wczesnym okresie ciąży. Zastosowaliśmy zatem bardziej zaawansowane techniki analityczne niż we wcześniejszych badaniach. Jesteśmy przekonani, że ujawnione przez nas wnioski są bardzo alarmujące – podsumowuje dr Alex Sundermann, współautor badania.

Autorzy podkreślają, że ważne dla zapobiegania samoistnym poronieniom jest stosowanie domowych testów ciążowych, które mogą wykryć ciążę jeszcze przed oczekiwaną miesiączką, oraz zaprzestanie spożywania alkoholu już na etapie planowania ciąży lub wtedy, gdy istnieje szansa/ryzyko na zajście w ciążę.

Red. (źródło: PAP)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img

Więcej na ten temat

Zły cholesterol LDL. Jak obniżyć poziom złego cholesterolu?

Cholesterol występuje w każdej komórce naszego ciała. Odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Zły cholesterol LDL...

Pierwotne Niedobory Odporności. Pierwsze objawy

Pierwotne Niedobory Odporności to ok. 300 jednostek chorobowych. Po ponad 60 latach od pierwszego zdiagnozowanego przypadku liczba tych...

Bioton: aplikacja GensuApp z certyfikatem

Bioton opracował wspólnie z firmą MiyaHealth aplikację GensuApp dla osób z cukrzycą. Uzyskała ona certyfikację ISO 13845:2016 oraz...

Cognizant zaprzęga AI do opracowywania leków

Cognizant udoskonala zastosowanie technologii generatywnej sztucznej inteligencji za pomocą platformy NVIDIA BioNeMo z myślą o rozwiązywaniu złożonych kwestii...