Zmiana stylu życia, w szczególności sposobu odżywania, może zmniejszyć ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera u osób, które są do tego genetycznie predysponowane.
Naukowcy przeprowadzili badania na myszach posiadających wariant genu, który u ludzi związany jest z rozwojem choroby Alzheimera, czyli APOE4. Część wykorzystanych w badaniu zwierząt posiadała wariant genu APOE4, a pozostałe APOE3, czyli wariant prawidłowy, najczęściej występujący w populacji ludzkiej. Naukowcy obserwowali interakcje zachodzące pomiędzy APOE4 i otyłością.
Okazało się, że zwierzęta posiadające APOE4, które przez 12 tygodni karmiono dietą podobną do zachodniej, a więc o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych i cukrów, miały zwiększone stężenie białka ß-amyloidowego w mózgu, a także większą liczbę komórek glejowych, co jest charakterystyczne dla choroby Alzheimera.
Autorzy pracy uważają, że takie wyniki świadczą o istnieniu związku pomiędzy zapadalnością na Alzheimera a dietą.
– Geny odgrywają ważną rolę w tym, co się z nami dzieje, ale środowisko i modyfikowalne czynniki związane ze stylem życia są równie ważne. Pamiętajmy więc, że ochronna rola ruchu fizycznego oraz sposobu odżywiania jest nie do przecenienia – podsumowują autorzy badania.
Red. (źródło: PAP)