Czy soki owocowe mają wysoki indeks glikemiczny? Przegląd 18. randomizowanych badań klinicznych wykazał, że spożywanie soku owocowego ma neutralny wpływ na kontrolę glikemii.
Wynika to z obecności fruktozy, która jest cukrem naturalnie występującym w owocach i sokach z nich powstałych. Jak wpływa to na indeks glikemiczny?
– Podczas wchłaniania w jelitach pokarmów i napojów zawierających fruktozę, ich wpływ na poziom glukozy we krwi jest minimalny, w przeciwieństwie do produktów bogatych w glukozę. Właśnie dlatego żywność zawierająca fruktozę, w tym 100-proc. soki owocowe, mają niski lub średni indeks glikemiczny. Z reguły powodują stosunkowo niską odpowiedź glikemiczną, pomimo panującego powszechnie przekonania i doniesień medialnych mówiących o znacznym wzroście poziomu glukozy we krwi. Odpowiedź glikemiczna po spożyciu soku jest niemalże identyczna jak po spożyciu pieczywa pełnoziarnistego, powszechnie uznanego za korzystny dla zdrowia produkt – mówi dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska dietetyk, adiunkt w Klinice Pediatrii, Gastroenterologii i Żywienia UJ Collegium Medicum.
Jak podkreśla, 100-proc. soki owocowe charakteryzują się niskim IG (np. sok pomarańczowy) oraz wysoką zawartością składników bioaktywnych, jak flawanony. Wykazują one działanie obniżające poziom lipidów. Poprawiają też wrażliwość na insulinę. Ponadto obniżają ciśnienie i mają działanie przeciwzapalne.
Jak zwracają uwagę eksperci, przegląd ostatnich badań wskazuje, że wiele powszechnych przekonań dotyczących negatywnych skutków wynikających ze spożywania soku owocowego nie jest naukowo uzasadnionych. 100-proc. sok owocowy – a w szczególności sok pomarańczowy – wykazywał następujące efekty w badaniach klinicznych:
- brak niekorzystnego wpływu na poziom glukozy lub insuliny we krwi – brak statystycznie istotnego związku z ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2;
- obniżony poziom cholesterolu ogółem i cholesterolu LDL oraz zwiększony poziom cholesterolu HDL;
- zwiększanie poziomów antyoksydantów w organizmie, źródło hesperydyny, polifenoli i witamin,
- bak wyraźnego związku ze zwiększaniem masy ciała.
– Spożywanie znacznych ilości pokarmów o wysokim indeksie glikemicznym ma określone konsekwencje w kontekście ogólnego wpływu posiłku na poziom glikemii. Spożywanie posiłków o wysokim indeksie glikemicznym często w warunkach nadwagi i braku aktywności fizycznej będzie sprzyjać rozwojowi insulinooporności i cukrzycy typu 2. W jednym z przeglądów systematycznych potwierdzono, iż istotnym czynnikiem obniżającym ryzyko wystąpienia tych schorzeń jest dieta o niskim indeksie glikemicznym, powodująca umiarkowany wzrost poziomu glukozy we krwi – wyjaśnia dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska.
Red.