Salmonella w fermie drobiu! GIS wycofuje jaja spożywcze

Udostępnij post:

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne. Dotyczy wykrycia pałeczek Salmonella Enteritidis w fermie drobiu. W związku z tym wycofano z rynku partię jaj spożywczych.

Inspekcja Weterynaryjna wykryła bakterie Salmonella Enteritidis w próbkach pobranych w Fermie Drobiu Piotr Gościniak w Rogalinku.

W opinii Głównego Lekarza Weterynarii, skażenie pałeczkami Salmonella może stanowić potencjalne ryzyko dla konsumentów. W związku z tym podmiot odpowiedzialny za pakowanie jaj wycofał je z obrotu.

Szczegóły dotyczące wycofywanych jaj

Producent: Ferma Drobiu Piotr Gościniak, ul. Słoneczna 49, 62-022 Rogalinek, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30211341.

Zakład pakowania jaj: Jantex Polska Sp. z o.o., Zielniki 42, 63-000 Środa Wielkopolska, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30255916.

Produkt:

  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10. Marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii. Termin przydatności do spożycia: 26.12.2019.
  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10. Marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii. Termin przydatności do spożycia: 27.12.2019.
  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa L, sztuk 10. Marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii. Termin przydatności do spożycia: 30.12.2019.
  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10. Marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii. Termin przydatności do spożycia: 31.12.2019.
  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10. Marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii. Termin przydatności do spożycia: 01.01.2020.
  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa L, sztuk 10. Marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii. Termin przydatności do spożycia: 01.01.2020.
  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 20. Marka MOJA KURKA, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii. Termin przydatności do spożycia: 01.01.2020.
  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa L, sztuk 10. Marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii. Termin przydatności do spożycia: 03.01.2020.
  • Jaja z chowu ściółkowego klasa A, klasa wagowa M, sztuk 10. Marka JANTEX, kod producenta na skorupce jaja: 2PL30211341, numer partii. Termin przydatności do spożycia: 03.01.2020.

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli

Podmiot Jantex Polska Sp. z o.o. przedstawił Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii w Środzie Wielkopolskiej listę odbiorców jaj objętych wycofywaniem i podjął działania związane z wycofaniem jaj od odbiorców i przekazania ich do utylizacji.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania przedmiotowych jaj od odbiorców detalicznych.

Zalecenia dla konsumentów

Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerach partii wskazanych
w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

Źródło: GIS

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img

Więcej na ten temat

Zły cholesterol LDL. Jak obniżyć poziom złego cholesterolu?

Cholesterol występuje w każdej komórce naszego ciała. Odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Zły cholesterol LDL...

Pierwotne Niedobory Odporności. Pierwsze objawy

Pierwotne Niedobory Odporności to ok. 300 jednostek chorobowych. Po ponad 60 latach od pierwszego zdiagnozowanego przypadku liczba tych...

Bioton: aplikacja GensuApp z certyfikatem

Bioton opracował wspólnie z firmą MiyaHealth aplikację GensuApp dla osób z cukrzycą. Uzyskała ona certyfikację ISO 13845:2016 oraz...

Cognizant zaprzęga AI do opracowywania leków

Cognizant udoskonala zastosowanie technologii generatywnej sztucznej inteligencji za pomocą platformy NVIDIA BioNeMo z myślą o rozwiązywaniu złożonych kwestii...