Listerioza zaatakowała ponownie szpital w Wielkiej Brytanii. Najnowsza ofiara zmarła w lecznicy w hrabstwie West Sussex, na południu kraju. O poprzednich ofiarach śmiertelnych listeriozy w szpitalach informowano w czerwcu tego roku.
Listerioza to rzadko spotykana choroba zakaźna, groźna głównie dla noworodków, kobiet w ciąży, osób starszych i przewlekle chorych oraz o obniżonej odporności. Zakażeniu rzadko ulegają zdrowe osoby dorosłe. Choroba najczęściej rozwija się po spożyciu niepasteryzowanych produktów mlecznych, niedokładnie umytych surowych owoców i warzyw, surowego mięsa, ryb, owoców morza oraz „dań gotowych”, niepoddanych przed spożyciem obróbce cieplnej. Wywołująca tę chorobę bakteria listeria namnaża się również w temperaturze chłodni, w której ginie większość innych bakterii.
Do kolejnych zgonów doszło w wyniku zakażenia bakteriami listeria, które znajdowały się w kanapkach i sałatkach firmy Good Food Chain serwowanych w 43 szpitalach w całym kraju. Po informacji o poprzednich zgonach Good Food Chain 5 czerwca wstrzymała produkcję, a obecnie wobec firmy toczy się postępowanie upadłościowe. Działalność wstrzymała również firma North Country Cooked Meats, która dostarczała mięso do posiłków Good Food Chain, gdy także w jej produktach wykryto bakterię listeria.
Dr Maggie Davies, przedstawicielka Western Sussex Hospitals NHS Foundation Trust – sieci zarządzającej szpitalem, którego pacjent zmarł – zapewniła, że gdy tylko pojawiła się informacja o możliwym wystąpieniu bakterii w posiłkach, szpital od razu pozbył się wszystkich produktów Good Food Chain.
Do pięciu poprzednich zgonów doszło w czterech innych szpitalach, m.in. w Manchesterze i Liverpoolu.
Red. (źródło: PAP)
Czytaj:
https://pharmaexpress.pl/posilki-w-szpitalach-niedostosowane-do-zdrowia-pacjentow/