Ile trwa trawienie? Leki enzymatyczne trawiące pokarm

Udostępnij post:

Ile trwa trawienie? Jeśli jemy dużo i tłusto, organizm nie nadąża strawić pokarmu. Brak mu czasu na produkcję enzymów. Wprawdzie są na rynku środki wspomagające trawienie, lepiej jednak po prostu się nie przejadać.

Ile trwa trawienie, gdy jemy dużo i tłusto? Musi być na to czas. Jeśli chcemy spróbować wszystkich potraw, próbujmy ich w niewielkich ilościach – radzi technolog żywienia, dr hab. Małgorzta Drywień ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.

Należy oszczędzać sobie potraw tłustych i wysokokalorycznych. Jedzmy raczej potrawy oparte na produktach roślinnych, przyrządzone z warzyw, z suszonych grzybów czy np. owoców. A jeśli są na stole typowo świąteczne mięsiwa, spożywajmy je w mniejszej ilości. I wybierajmy chudsze kawałki – zaleca.

Uważać trzeba nawet na ryby. Choć mają one opinię pokarmu postnego, nie zawsze są niskokaloryczne. Stosunkowo tłustą rybą są np. śledzie. Małgorzata Drywień przestrzega też przed smażonymi, panierowanymi rybami. Wiele zależy od tego, jak przyrządzona jest potrawa. Ważne, by nie dodawać zbyt wiele tłuszczu.

Co się dzieje z organizmem, kiedy dużo jemy?

Najpierw żołądek zwiększa swoją objętość. A kiedy nie da już rady bardziej się rozciągnąć, dochodzi do ulewania się treści żołądkowej do przełyku i mamy zgagę, refluks – mówi dietetyczka.

Dodaje, że żołądek z czasem powoli się opróżnia.

Prędkość jego opróżniania zależy jednak od kaloryczności tego, co zjemy. Im więcej mamy energii zmagazynowanej w pożywieniu, tym wolniej treść żołądkowa uchodzi do dwunastnicy – tłumaczy.

Strawić pokarm – to znaczy rozłożyć go do podstawowych składników, którymi mogą być odżywione komórki ciała. Podczas trawienia tłuszcze są rozkładane do glicerolu i wolnych kwasów tłuszczowych, białka do aminokwasów, a cukry – do cukrów prostych. A do tych procesów potrzebne są kolejne enzymy, które rozbijają pokarm na coraz mniejsze składniki. Enzymy te powstają one w śliniankach, żołądku, trzustce w jelitach.

Na trawienie musi być czas. A jeśli zjemy zbyt dużo naraz, organy nie nadążają z produkcją enzymów. To sprawia, że pożywienie długo zalega w żołądku, a wątroba się wysila. Dlatego czasem potrzebne są wspomagacze trawienia – wyjaśnia dr Małgorzta Drywień.

Tłumaczy, że na rynku są dostępne specyfiki z enzymami podobnymi do enzymów trzustkowych – trawiących tłuszcze. Są też preparaty, które aktywizują wątrobę do produkcji żółci. Jeśli jednak za bardzo zmusi się wątrobę do pracy, może nastąpić nadwyrężenie organu.

Zamiast więc nastawiać się, że po sutym posiłku świątecznym weźmiemy środek wspomagający trawienie, lepiej wspomóc swój układ trawienny dzięki prewencji – nadmiernie się nie przejadając.

Red. (źródło: PAP)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img

Więcej na ten temat

Cognizant zaprzęga AI do opracowywania leków

Cognizant udoskonala zastosowanie technologii generatywnej sztucznej inteligencji za pomocą platformy NVIDIA BioNeMo z myślą o rozwiązywaniu złożonych kwestii...

Teva wprowadza zmiany w portfolio leków

Obowiązki związane ze sprzedażą, marketingiem i dystrybucją w Polsce produktu leczniczego Myocet liposomal przejęła od Tevy z początkiem...

AstraZeneca przejęła dwie globalne spółki biotechnologiczne

AstraZeneca z początkiem 2024 roku sfinalizowała zakup dwóch biotechnologicznych spółek prowadzących zaawansowane badania kliniczne w obszarze onkologii, chorób...

Alergia krzyżowa. Uczulenie na pyłki drzew i żywność

Alergia krzyżowa. Reakcje krzyżowe alergii pomiędzy alergenami wziewnymi i pokarmowymi występują u osób uczulonych na pyłki drzew i...