Utrata węchu i smaku to objawy zakażenia koronawirusem

Udostępnij post:

Utrata węchu i smaku to ważne symptomy Covid-19. Występują u 30 proc. lub więcej zakażonych koronawirusem. Lekarze zalecają testowanie i izolację takich osób, nawet jeśli nie mają innych objawów.

Amerykańska Akademia Otolaryngologiczna wskazuje na rosnącą liczbę przypadków, w których wystąpiły pogorszenie lub utrata węchu i smaku. Zaobserwowano je u zainfekowanych pacjentów, którzy nie mieli innych objawów.

– Istnieje coraz więcej dowodów na to, że otolaryngolodzy należą do grupy najwyższego ryzyka podczas operacji górnych dróg oddechowych i przeprowadzania badań. Potwierdzono wysoki wskaźnik przenoszenia Covid-19 na lekarzy tej specjalizacji w Chinach, Iranie i we Włoszech. Wiele takich przypadków zakończyło się śmiercią – twierdzi Amerykańska Akademia Otolaryngologiczna.

Brytyjscy otolaryngolodzy odradzili wykonywanie zabiegów endoskopii zatokowej u pacjentów, którzy stracili zmysł węchu. Wirus replikuje się bowiem w nosie i gardle. Badanie może zaś wywołać kaszel lub kichanie, narażając lekarzy na zakażenie. Ponadto brytyjscy specjaliści wezwali dorosłych, uskarżających się na pogorszenie zmysłu węchu, by izolowali się przez siedem dni, nawet jeśli nie mają innych objawów.

We Włoszech na obszarach najbardziej dotkniętych epidemią lekarze badali u pacjentów anosmię i ageuzję, czyli utratę zapachu i smaku. Wykazali, że generalnie wydawały się one zdrowe, a w rzeczywistości były zakażone. Mogły więc przenosić wirusa na innych ludzi.

Szeroko zakrojone badanie przeprowadzono w Korei Południowej na 2 tys. osób. Wykazało ono, że 30 proc. pacjentów, u których uzyskano wynik pozytywny na obecność koronawirusa, zgłosiło wystąpienie anosmii jako głównego objawu.

Z kolei niemiecki wirusolog z Uniwersytetu w Bonn, Hendrik Streeck, chodził od domu do domu w szczególnie dotkniętym przez epidemię powiecie Heinsberg w Północnej Nadrenii-Westfalii. Przeprowadzał wywiady z zakażonymi pacjentami. W wywiadach zdradził, że co najmniej dwie trzecie z ponad 100 osób, z którymi rozmawiał, zgłosiło występowanie utrata zapachu i smaku trwająca kilka dni.

Jak twierdzi profesor w szpitalu klinicznym w Monachium, dr Clemens Wendtner, pacjenci odzyskują zmysł węchu po kilku dniach lub tygodniach.

Red. (źródło: PAP)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img

Więcej na ten temat

Zły cholesterol LDL. Jak obniżyć poziom złego cholesterolu?

Cholesterol występuje w każdej komórce naszego ciała. Odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Zły cholesterol LDL...

Pierwotne Niedobory Odporności. Pierwsze objawy

Pierwotne Niedobory Odporności to ok. 300 jednostek chorobowych. Po ponad 60 latach od pierwszego zdiagnozowanego przypadku liczba tych...

Bioton: aplikacja GensuApp z certyfikatem

Bioton opracował wspólnie z firmą MiyaHealth aplikację GensuApp dla osób z cukrzycą. Uzyskała ona certyfikację ISO 13845:2016 oraz...

Cognizant zaprzęga AI do opracowywania leków

Cognizant udoskonala zastosowanie technologii generatywnej sztucznej inteligencji za pomocą platformy NVIDIA BioNeMo z myślą o rozwiązywaniu złożonych kwestii...