Omułek zielonowargowy, skorupiak znany również jako nowozelandzka małża zielona (Perna canaliculus), od lat jest wykorzystywany do tworzenia preparatów do leczenia bólu stawów. Jego prozdrowotne właściwości znali już pierwotni mieszkańcy Nowej Zelandii, Maorysi. Pod koniec lat 60-tych minionego wieku naukowo potwierdzono, iż ekstrakt z tych mięczaków pomaga ludziom cierpiącym na artretyzm.
Teraz naukowcy z Nowej Zelandii postanowili udowodnić, że omułek zielonowargowy może być także z powodzeniem stosowany do zmniejszania stanu zapalnego i bólu mięśni po wysiłku. Także do niwelowania przewlekłego bólu związanego z zapaleniem kości i stawów.
Projekt badawczy o nazwie „Musseling Up 2.0” realizują nowozelandzkie ośrodki badawcze: Instytut Cawthron, Plant & Food Research. Wspierają je naukowcy z Massey University oraz firma Sanford, która dostarcza małże do badań. Badania są kontynuacją prac z poprzedniego etapu projektu. Zaobserwowano w nim ochronny wpływ małż zielonych na chrząstki stawowe zwierząt. W tej fazie naukowcy chcą potwierdzić uzyskane wyniki w badaniach na ludziach.
– Ekstrakty z omułka zielonowargowego mogą zmniejszyć stan zapalny stawów. Zostało to udowodnione już znacznie wcześniej. Innowacyjność obecnych badań polega na tym, że naukowcy tym razem chcą przeanalizować nowe biomarkery wpływu małż zielonych na nasze zdrowie. W tym, jak wpływają one na ograniczenie bólu mięśni po wysiłku, leczenie przewlekłych stanów zapalnych stawów, degradację chrząstki stawowej oraz zdrowie metaboliczne – mówi Agnieszka Gawłowska, lekarz specjalizująca się w medycynie rodzinnej, konsultantka marki Bivanol, która stworzyła naturalny preparat do walki z bólami stawów na bazie omułka zielonowargowego.
Badania sprawdzające wpływ małż zielonych na tempo regeneracji mięśni po wysiłku fizycznym odbędą się na grupie zdrowych mężczyzn w wieku od 18 do 40 lat. Z kolei w badaniu poświęconym przewlekłemu bólowi stawów wezmą udział kobiety w średnim wieku i z BMI wyższym niż 25. Badacze podkreślają, że wyniki przedkliniczne obu tych badań były „bardzo zachęcające”.
Czym jest omułek zielonowargowy?
Omułek zielonowargowy występuje tylko wzdłuż wybrzeży Nowej Zelandii. Wyróżnia się zielono-brązowym zabarwieniem skorupy, wielkością (nawet do 24 cm), a także składem. Małże zielone charakteryzują się wysoką zawartością:
- żelaza,
- glikozaminoglikanów,
- betainy,
- nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3,
- kwasu krzemowego,
- substancji mineralnych i pierwiastków śladowych.
Obecność tych składników wynika z unikatowego środowiska wodnego, w którym żyją małże zielone. Z tego względu inne małże takiego składu substancji nie posiadają.
– Skład omułka zielonowargowego powoduje, że jest on naturalnym źródłem substancji, które pomagają nam zachować zdrowe stawy. Glikozaminoglikany odpowiadają za odbudowę chrząstki i mazi stawowej, a także ich sprężystość i elastyczność. Ich niedobór sprawia, że stawy przestają być naturalnie chronione i są bardziej podatne na uszkodzenia. Z kolei obecność nienasyconych kwasów omega zmniejsza stany zapalne w organizmie. Pierwiastki i minerały, jak kwas krzemowy, poprawiają gęstość kości i wpływają na budowę tkanki łącznej. Małże zielone to także niezwykle bogate źródło żelaza, wapnia, fosfolipidów, steroli i witamin E, C, A, D1,D3, B1, B2, B6, B12 oraz B3 i B5 – wyjaśnia Agnieszka Gawłowska.
Ekstrakty z małż zielonych
Jak podkreśla, w minionym wieku w badaniach klinicznych potwierdzono, że ekstrakt z omułka zielonowargowego nie tylko zwalcza objawy artretyzmu. Skuteczny jest także w leczeniu przyczyn tej choroby, a przy tym nie wywołuje skutków ubocznych. Ekstrakty z małż zielonych stosuje się także w terapii takich chorób, jak:
- reumatoidalne zapalenie stawów,
- chorobie zwyrodnieniowej stawów,
- stany zapalne stawów,
- osteoporoza,
- astma.
– Jeżeli zależy nam na znalezieniu remedium na bolące stawy, warto sięgnąć po ekstrakty z omułka zielonego. Ich skuteczność jest bardzo wysoka – komentuje Agnieszka Gawłowska.
Przykładowo, badania kliniczne pokazały, że aż 87% osób regularnie używających preparatu omułka zielonowargowego powyżej 4 tygodni zaobserwowało pozytywne lub bardzo pozytywne rezultaty.
Red.