Prawidłowe żywienie w terapii onkologicznej

Udostępnij post:

Prawidłowe żywienie ważne jest również po zakończeniu terapii onkologicznej. Odpowiednia dieta może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Bardzo ważna jest w czasie leczenie onkologicznego, ale zapomina się, że jest ono istotne także po zakończeniu terapii.

Badania opublikowane w lutym 2021 r. w „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics” ujawniły, że wielu pacjentów onkologicznych nieprawidłowo się odżywia po zakończeniu terapii onkologicznej. Pogarsza to ich szanse na dalszą walkę z choroba nowotworową, która zwykle trwa wiele lat, a czasami przez całe życie. Prawidłowe żywienie wspiera terapię.

Choroba nowotworowa w sposób szczególny zwiększa ryzyko niedożywienia. Wynika to z faktu, że zwiększa ona zapotrzebowanie organizmu na energię i niektóre składniki odżywcze. Zapotrzebowanie na białko może wzrosnąć nawet dwukrotnie. Jest to skutek nasilonego katabolizmu, czyli zwiększenia tempa przemiany materii i wzmożonego zużycia białka. Związane jest ono z mobilizacją układu odpornościowego i koniecznością regeneracji zdrowych tkanek, a także gojenia tych, które uległy uszkodzeniu podczas procesu leczenia.

Często w przypadku niemożliwości pokrycia zapotrzebowania na białko za pomocą zwykłej diety doustnej, niezbędnym wsparciem organizmu w procesie terapii jest wdrożenie żywienia medycznego. Kluczowe jest dostarczenie pacjentowi odpowiednio dużej dawki energii i składników odżywczych, aby przeciwdziałać rozwojowi kacheksji nowotworowej, czyli wyniszczenia organizmu.

Badania opublikowane w „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetic” wykazały, że osoby dorosłe, które zakończyły pomyślnie leczenie przeciwnowotworowe, często stosują nieodpowiednią dietę. Dotyczy to szczególnie osób z nadwagą i niskim poziomem wykształcenia. Ujawniono, że wielu chorych spożywa zbyt mało produktów zbożowych pełnoziarnistych, warzyw i fasoli, a zbyt dużo sodu i tłuszczów nasyconych.

U wielu pacjentów onkologicznych wzrasta masa ciała po zakończonym leczeniu. Jednak, na skutek niewłaściwego odżywiania się, zamiast masy mięśniowej przyrasta głównie tkanka tłuszczowa. Nie niweluje to ryzyka niedożywienia i nie wzmacnia organizmu w okresie rekonwalescencji, a może prowadzić do nasilania reakcji zapalnych.

Red. (źródło: PAP)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img

Więcej na ten temat

Zły cholesterol LDL. Jak obniżyć poziom złego cholesterolu?

Cholesterol występuje w każdej komórce naszego ciała. Odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Zły cholesterol LDL...

Pierwotne Niedobory Odporności. Pierwsze objawy

Pierwotne Niedobory Odporności to ok. 300 jednostek chorobowych. Po ponad 60 latach od pierwszego zdiagnozowanego przypadku liczba tych...

Bioton: aplikacja GensuApp z certyfikatem

Bioton opracował wspólnie z firmą MiyaHealth aplikację GensuApp dla osób z cukrzycą. Uzyskała ona certyfikację ISO 13845:2016 oraz...

Cognizant zaprzęga AI do opracowywania leków

Cognizant udoskonala zastosowanie technologii generatywnej sztucznej inteligencji za pomocą platformy NVIDIA BioNeMo z myślą o rozwiązywaniu złożonych kwestii...