Właściwe nawodnienie organizmu. Po jakie produkty sięgać?

Udostępnij post:

Właściwe nawodnienie organizmu jest niezbędne w czasie upalnych dni. Wysokie temperatury powodują, że nasz organizm traci więcej płynów, a wraz z nimi cennych dla zdrowia mikro- i makroelementów. Po jakie więc produkty powinniśmy częściej sięgać w upalne dni, by z dobrym samopoczuciem móc w pełni korzystać z uroków lata?

Większość z nas już wie, że aby czuć się dobrze należy dostarczać sobie odpowiednią ilość płynów każdego dnia. Właściwe nawodnienie organizmu wymaga dostarczania ok. 2-2,5 litra płynów dziennie. Ale wraz z nastaniem upałów nawet taka ilość może okazać się niewystarczająca. Zwłaszcza, że latem, oprócz wysokich temperatur, przyczyną utraty większej ilości płynów z naszego organizmu jest też fakt, że w ciepłe dni dużo czasu aktywnie spędzamy na świeżym powietrzu np. uprawiając sporty czy zwiedzając nowe miejsca. W dodatku niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że utrata wody to nie wszystko, co nam grozi. Kiedy się pocimy, przez skórę z naszego organizmu uciekają także cenne składniki mineralne, które odpowiadają za jego prawidłowe funkcjonowanie.

Niedobory mikro- i makroelementów

Podczas upałów oczywiście powinniśmy pić wodę, jednak sama woda nie wystarczy. Potrzebne jest także uzupełnienie pierwiastków, które szybciej tracimy, takich np., jak sód czy potas, ale także magnez, wapń.

– Dlatego latem nie tylko nie możemy pozwolić sobie na to, by pomijać w diecie bogate w nie warzywa i owoce, ale wręcz powinniśmy spożywać zdecydowanie więcej tych produktów niż zalecane minimum. A zalecane minimum to 400 g owoców lub warzyw dziennie, w 5 porcjach. Warzywa i owoce, składają się w ponad 80-90 proc. z wody, dlatego tak dobrze nadają się do nawodnienia organizmu, a dodatkowo stanowią bogate źródło witamin oraz mikro- i makroelementów, jakie tracimy w nadmiarze w upalne dni. Są także źródłem energii, której nie może nam zabraknąć, jeśli chcemy aktywnie spędzać czas – radzi dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.

Jak dodaje:

Te same zalety, co owoce i warzywa mają także soki, ponieważ zawierają znaczną ilość wody, tak jak produkty, z których je zrobiono i, podobnie jak warzywa i owoce są cennym źródłem witamin i składników mineralnych. Soki są dobrym rozwiązaniem także dlatego, że latem często rzadziej odczuwamy głód i tym bardziej narażeni jesteśmy na utratę cennych składników z organizmu. Szczególnie polecany jest sok pomidorowy, który uzupełni niedobory potasu, które mogą wystąpić w upalne dni. Niedobór tego pierwiastka zaburza gospodarkę elektrolitową organizmu, powodować może bolesne skurcze mięśni, a także m. in. opuchliznę rąk i nóg. Tymczasem już jedna szklanka soku pomidorowego zabezpieczy nam ok. 25 proc. dziennego zapotrzebowania na ten cenny pierwiastek.

Warzywa i owoce w czasie upałów

W ciepłe dni, uprawiając aktywnie sport tracimy także większe, niż zwykle, ilości witaminy C. To szczególnie niebezpieczne, bo nasz organizm nie potrafi jej sam gromadzić. Dlatego tak ważne jest dostarczanie sobie tej witaminy w codziennej diecie. Sięgajmy więc po bogate w nią owoce cytrusowe czy np. czarną porzeczkę. Musimy jednak pamiętać, że dłuższe przechowywanie owoców w warunkach domowych powoduje, że witamina C się utlenia. Dlatego także w tym wypadku dobrym rozwiązaniem jest szklanka soku, np. grejpfrutowego lub pomarańczowego, która pokryje dzienne zapotrzebowanie na tę cenną witaminę w ok. 60-70 proc. Soki powstają bowiem z owoców zebranych w szczycie sezonu, kiedy zawartość witamin w owocach jest największa.

Warzywa, owoce oraz powstałe z nich soki powinny być podstawą naszego letniego menu. Odpowiednio nawodnią organizm, dostarczając mu jednocześnie cennych składników mineralnych, które w upalne dni tracimy wyjątkowo szybko. Zapewnią nam także dawkę niezbędnej energii, dzięki czemu będziemy mogli aktywnie i w pełni sił cieszyć się latem.

Źródło: Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków, Sekretarz Generalny

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img

Więcej na ten temat

Zły cholesterol LDL. Jak obniżyć poziom złego cholesterolu?

Cholesterol występuje w każdej komórce naszego ciała. Odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Zły cholesterol LDL...

Pierwotne Niedobory Odporności. Pierwsze objawy

Pierwotne Niedobory Odporności to ok. 300 jednostek chorobowych. Po ponad 60 latach od pierwszego zdiagnozowanego przypadku liczba tych...

Bioton: aplikacja GensuApp z certyfikatem

Bioton opracował wspólnie z firmą MiyaHealth aplikację GensuApp dla osób z cukrzycą. Uzyskała ona certyfikację ISO 13845:2016 oraz...

Cognizant zaprzęga AI do opracowywania leków

Cognizant udoskonala zastosowanie technologii generatywnej sztucznej inteligencji za pomocą platformy NVIDIA BioNeMo z myślą o rozwiązywaniu złożonych kwestii...