Śląska uczelnia medyczna uczy carvingu

Udostępnij post:

Co to jest carving? Czy można gotować w ciekłym azocie? Czy lody o smaku kiszonych ogórków są smaczne? Tego można dowiedzieć się studiując Gastronomię w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach, pierwszej niepublicznej uczelni, która uruchomiła taki kierunek w Polsce.

Coraz częściej jemy posiłki poza domem, bo tak jest szybciej i wygodniej, zdrowiej, a dodatkowo umożliwia nam to poznawanie nowych, nieznanych dotąd potraw. Śląska uczelnia medyczna opiera się na założeniu, że gastronomia jest sztuką przyrządzania i podawania potraw w oparciu o fachową wiedzę kulinarną, jak również wiedzę o produktach, ich wartości odżywczej, racjonalnym przygotowaniu potraw, komponowaniu posiłków, tradycjach kulinarnych oraz zwyczajach i obyczajach związanych z jedzeniem.

Gotowanie jest sztuką – to motto uczelni. Sporządzenie posiłku jest jak malowanie: nigdy nie powstaną dwa identyczne obrazy ani potrawy. Mnogość programów telewizyjnych o gotowaniu i przyrządzaniu potraw, rozwój blogów kulinarnych, stron i forów z przepisami potwierdza wzrost znaczenia, jakie przykładamy do właściwego i zdrowego żywienia.

– Od dłuższego czasu analizowaliśmy tendencje na rynku i staraliśmy się dopasować programy i kierunki studiów do coraz większych wymagań wobec absolwentów jakie stawia rynek pracy. Mając to na uwadze, stworzyliśmy nowoczesny program kształcenia, w którym znalazły się m.in. takie przedmioty, jak: technologia gastronomiczna i proces produkcyjny, technologia gastronomiczna – kuchnie regionalne, narodowe, tradycyjne, naturalne, a także kuchnia molekularna, carving czy baristyka – mówi rektor Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej, prof. dr hab. n. med. Jacek Starzewski.

Studia mają charakter praktyczny, w szczególności znaczna część zajęć warsztatowych będzie prowadzona w specjalistycznie wyposażonej kuchni.

Raport „Rynek HoReCa” potwierdza: branża gastronomiczna ma szansę na dalszy dynamiczny rozwój w naszym kraju. Natomiast z danych Euromonitora wynika, że na 1000 Polaków przypada 1,5 lokalu gastronomicznego, a za zachodnią granicą – 3 lub więcej.

Nowo otwarty kierunek to studia inżynierskie w formie stacjonarnej i niestacjonarnej, w ramach którego przyszli studenci mają do wyboru trzy specjalności: Sztuka kulinarna, Zarządzanie gastronomią, Gastronomia w hotelarstwie i zakładach żywienia zbiorowego.

Po nich absolwent będzie mógł znaleźć pracę w zakładach gastronomicznych, firmach cateringowych, hotelach, instytucjach zajmujących się promocją i obsługą ruchu turystycznego w ośrodkach rekreacji i sportu i wielu innych miejscach.

Źródło: Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img

Więcej na ten temat

Zły cholesterol LDL. Jak obniżyć poziom złego cholesterolu?

Cholesterol występuje w każdej komórce naszego ciała. Odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Zły cholesterol LDL...

Pierwotne Niedobory Odporności. Pierwsze objawy

Pierwotne Niedobory Odporności to ok. 300 jednostek chorobowych. Po ponad 60 latach od pierwszego zdiagnozowanego przypadku liczba tych...

Bioton: aplikacja GensuApp z certyfikatem

Bioton opracował wspólnie z firmą MiyaHealth aplikację GensuApp dla osób z cukrzycą. Uzyskała ona certyfikację ISO 13845:2016 oraz...

Cognizant zaprzęga AI do opracowywania leków

Cognizant udoskonala zastosowanie technologii generatywnej sztucznej inteligencji za pomocą platformy NVIDIA BioNeMo z myślą o rozwiązywaniu złożonych kwestii...