Bulletproof coffee – kuloodporna kawa. Jak zrobić?

Udostępnij post:

Bulletproof coffee to czarna kawa z dodatkiem tłuszczu w postaci masła lub oleju. Kawa kuloodporna jest od kilku klat hitem dzięki korzyściom, jakie niesie jej picie. Przepis upodobali sobie zwłaszcza miłośnicy sportu i diet węglowodanowych.

Na pomysł Bulletproof coffee wpadł amerykański podróżnik i bloger, Dave Asprey. Podczas wycieczki w 2004 r. do Tybetu zauważył, że rdzenni mieszkańcy dodają do swojej herbaty masło i mleko jaków. Rozpowszechnił ten napój w 2009 r. zastępując herbatę kawą, a masło z mleka jaków łatwiej dostępnym masłem z krowiego mleka lub olejem kokosowym.

Korzyści kuloodpornej kawy

Zawarte w kuloodpornej kawie odpowiednio dobrane tłuszcze dają zastrzyk energii o wiele mocniejszy i bardziej długotrwały, niż w przypadku zwyczajnej kawy. Bulletproof coffee może zastąpić szybkie śniadanie w przypadku, gdy nie mamy czasu lub ochoty nic jeść. Hamuje bowiem łaknienie i wspomaga koncentrację. Nie oznacza to, że  można rezygnować z pełnowartościowych posiłków. Choć po wypiciu takiej kawy posiłek powinien być zrównoważony energetycznie.

O licznych korzyściach napoju zapewnia Asprey. Uważa on, że Bulletproof coffee usprawnia pracę mózgu, ma świetny wpływ na koncentrację oraz poprawia umiejętności obliczeniowe. Niestety opinia ta nie jest poparta żadnymi badaniami instytucji żywieniowych, oprócz własnych analiz, które samodzielnie przeprowadził bloger.

Dave Asprey w 2015 r. otworzył w Santa Monica pierwszą kawiarnię Bulletproof Coffee. Ma ideę stworzenia sieci lokali. Kawa kuloodporna zaczęła też pojawiać się w kawiarniach w najróżniejszych zakątkach świata. Znajduje zwolenników wśród gwiazd i celebrytów.

Zwolennicy nowego napoju uważają, że:

pozwala on na spalenie zbędnych kilogramów, włączając w organizmie fat-burning overdrive,

  • daje zbilansowany zastrzyk energii,
  • eliminuje podjadanie,
  • polepsza funkcje kognitywne: myślimy szybciej, łatwiej, sprawniej łączymy fakty.

Warto także dodać, że zdrowe, sprawdzone masło zawiera takie witaminy, jak A, E, D, K2, a także kwas linolowy (CLA) oraz kwas masłowy. Natomiast konsumenci generalnie nie są przyzwyczajeni do spożywania w nadmiernych ilościach tłuszczy nasyconych, które znajdujemy w wielu potrawach. Nie powinniśmy ich więc zbyt wiele dostarczać dodatkowo, na przykład w wypijanych kilka razy dziennie filiżankach kawy.

Red.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img

Więcej na ten temat

Zły cholesterol LDL. Jak obniżyć poziom złego cholesterolu?

Cholesterol występuje w każdej komórce naszego ciała. Odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Zły cholesterol LDL...

Pierwotne Niedobory Odporności. Pierwsze objawy

Pierwotne Niedobory Odporności to ok. 300 jednostek chorobowych. Po ponad 60 latach od pierwszego zdiagnozowanego przypadku liczba tych...

Bioton: aplikacja GensuApp z certyfikatem

Bioton opracował wspólnie z firmą MiyaHealth aplikację GensuApp dla osób z cukrzycą. Uzyskała ona certyfikację ISO 13845:2016 oraz...

Cognizant zaprzęga AI do opracowywania leków

Cognizant udoskonala zastosowanie technologii generatywnej sztucznej inteligencji za pomocą platformy NVIDIA BioNeMo z myślą o rozwiązywaniu złożonych kwestii...