Gastronomia molekularna, czyli kuchnia note a note

Udostępnij post:

Gastronomia molekularna to nauka, która ma zrewolucjonizować nasz sposób żywienia. Naukowcy z tej dziedziny promują na świecie tzw. kuchnię nuty do nuty, „note a note”, czyli składnik do składnika, która stosuje zasady wypracowane przez gastronomię molekularną.

Co zrobić, gdy lubimy smak sera camembert, ale nie znosimy jego zapachu? Tu z pomocą przychodzi  nauka i gastronomia molekularna. Dzięki niej w laboratorium otrzymuje się związki, które są potem podstawą do tworzenia nowych potraw.

Na przykład ze zmielonej marchewki na drodze filtrowania oddzielamy wodę, cukier, aminokwasy, sole mineralne, karoten i inne związki. Potem mieszamy niektóre z tych składników z innymi substancjami uzyskując nowe efekty smakowo-zapachowe. Tak można np. w kilka minut przyrządzić deser o konsystencji budyniu, używając tylko prostych chemicznych związków: białek, wody, kwasu cytrynowego.

Gastronomia molekularna bada też procesy zachodzące w trakcie gotowania. Jest więc dziedziną eksperymentów fizyczno-chemicznych, które prowadzone są w laboratoriach. Należy od niej odróżnić kuchnię „nuta do nuty”, czyli sztukę kulinarną, która korzysta z osiągnięć fizyki i chemii.

Jak spodziewają się naukowcy, w przyszłości gastronomia molekularna może pomóc w rozwiązaniu problemów żywnościowych planety. Dziś na świecie wyrzucamy tony mięsa oraz owoców i warzyw, zanim dotrą na stół. Jeśli uda się je rozbić wcześniej na składniki pierwsze, można będzie je magazynować w postaci sproszkowanej, bez szkody dla ich wartości odżywczej.

Głównym celem gastronomii molekularnej jest jednak przede wszystkim tworzenie nowych potraw, których nie sposób przygotować w tradycyjny sposób. Już dziś kucharze potrafią ugotować np. suflet mięsny nie używając do tego świeżego mięsa, ale mieszając w odpowiednich proporcjach białko, wodę, inne składniki i poddając je termicznej obróbce. To kuchnia przyszłości – prorokują naukowcy.

Red.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img

Więcej na ten temat

Zły cholesterol LDL. Jak obniżyć poziom złego cholesterolu?

Cholesterol występuje w każdej komórce naszego ciała. Odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Zły cholesterol LDL...

Pierwotne Niedobory Odporności. Pierwsze objawy

Pierwotne Niedobory Odporności to ok. 300 jednostek chorobowych. Po ponad 60 latach od pierwszego zdiagnozowanego przypadku liczba tych...

Bioton: aplikacja GensuApp z certyfikatem

Bioton opracował wspólnie z firmą MiyaHealth aplikację GensuApp dla osób z cukrzycą. Uzyskała ona certyfikację ISO 13845:2016 oraz...

Cognizant zaprzęga AI do opracowywania leków

Cognizant udoskonala zastosowanie technologii generatywnej sztucznej inteligencji za pomocą platformy NVIDIA BioNeMo z myślą o rozwiązywaniu złożonych kwestii...