Kalorie. Spożywamy ich o połowę więcej, niż myślimy

Udostępnij post:

Kalorie. Spożywamy nawet o 50 proc. kalorii więcej, niż wydawałoby się z naszych szacunków na podstawie obserwacji tego, co jemy w ciągu dnia. Specjaliści z Behavioural Insights Team postanowili zbadać, dlaczego mimo oficjalnych statystyk, które pokazują, że spożycie kalorii spadło w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat, mamy do czynienia z rosnącym poziomem otyłości.

Raport wskazuje, że ilość spożywanego jedzenia w ciągu dnia jest niedoszacowana. Oznacza to, że jemy więcej niż nam się wydaje. Eksperci oceniają, że albo celowo nie ujawniamy, ile w rzeczywistości jemy, albo po prostu zapominamy o drobnych przekąskach czy słodyczach zjedzonych w ciągu całego dnia. Jak zauważają, wpływ na to może mieć fakt, że ludzie coraz częściej jadają poza domem, co powoduje, iż trudniej dokładnie śledzić kalorie.

Specjaliści podkreślają, że gdyby deklarowana liczba kalorii dostarczanych w ciągu dnia, była zgodna z prawdą, problem otyłości nie byłby tak powszechny, jak obecnie. Rozwiązaniem problemu jest ograniczanie ilości spożywanego jedzenia, ale również prowadzenie dziennika, w którym notowalibyśmy wszystko, co spożywamy w trakcie dnia.

Nasze badanie podważa doniesienia, że w ciągu ostatnich dziesięcioleci spożycie kalorii drastycznie spadło. Okazuje się, że deklarowana ilość spożywanego jedzenia jest niedokładna. Co więcej, wyniki badań wskazują, że liczenie kalorii to strategia, która pozwoli na zniwelowanie problemu otyłości – skomentował Michael Hallsworth, współautor badania i dyrektor zdrowia w Behavioural Insights Team.

Oprac. ŁG

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img

Więcej na ten temat

Zły cholesterol LDL. Jak obniżyć poziom złego cholesterolu?

Cholesterol występuje w każdej komórce naszego ciała. Odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Zły cholesterol LDL...

Pierwotne Niedobory Odporności. Pierwsze objawy

Pierwotne Niedobory Odporności to ok. 300 jednostek chorobowych. Po ponad 60 latach od pierwszego zdiagnozowanego przypadku liczba tych...

Bioton: aplikacja GensuApp z certyfikatem

Bioton opracował wspólnie z firmą MiyaHealth aplikację GensuApp dla osób z cukrzycą. Uzyskała ona certyfikację ISO 13845:2016 oraz...

Cognizant zaprzęga AI do opracowywania leków

Cognizant udoskonala zastosowanie technologii generatywnej sztucznej inteligencji za pomocą platformy NVIDIA BioNeMo z myślą o rozwiązywaniu złożonych kwestii...