Listerioza zaatakowała z wędlin i mięs marki La Mecha. Rząd Hiszpanii wydał 22 sierpnia międzynarodowy alert dotyczący kilkuset zachorowań na listeriozę w tym kraju. Na chorobę tę zmarły w Hiszpanii już dwie osoby.
Listerioza zaatakowała z wędlin i mięs marki La Mecha i Jak poinformowało hiszpańskie ministerstwo zdrowia, służbom sanitarno-epidemiologicznym udało się już ustalić główną przyczynę zachorowań na listeriozę, którą jest spożycie wędlin i mięs marki La Mecha.
Resort wyjaśnił, że poinformował już o licznych przypadkach listeriozy władze sanitarne państw UE, a także Światową Organizację Zdrowia – WHO. W ramach alertu ministerstwo zaleciło wycofanie z obrotu produktów oferowanych pod marką La Mecha przez spółkę Magrudis.
22 sierpnia w Kantabrii na północy Hiszpanii zmarł 62-letni mężczyzna chory na listeriozę. To druga ofiara rozprzestrzeniającej się głównie w południowej części tego kraju choroby. 19 sierpnia w Sewilli, gdzie notowanych jest najwięcej przypadków listeriozy, zmarła 90-letnia pacjentka szpitala Virgen del Rocio.
Z informacji służb sanitarnych w Madrycie wynika, że w ciągu kilkunastu godzin stwierdzono w Hiszpanii ponad 150 zachorowań na listeriozę. Ponad 520 innych osób z objawami tej choroby jest pod obserwacją.
Wśród hospitalizowanych na terenie Andaluzji są 23 kobiety ciężarne. Pod koniec lipca jedna z mieszkanek Madrytu w efekcie zachorowania na listeriozę po spożyciu mięsa mielonego straciła zaawansowaną ciążę.
W związku z licznymi przypadkami listeriozy w Andaluzji premier regionalnego rządu Jose Manuel Moreno przerwał w środę urlop, a jego gabinet nakazał natychmiastowe wycofanie ze sklepów i lokali gastronomicznych produktów marki La Mecha.
Hiszpania jest drugim, po Wielkiej Brytanii, europejskim krajem, w którym w ostatnim czasie zanotowano zgony z powodu listeriozy. Na początku sierpnia brytyjskie służby sanitarne poinformowały o sześciu zgonach pacjentów chorych na listeriozę po zjedzeniu posiłku w szpitalu.
Listerioza to rzadko spotykana choroba zakaźna, groźna głównie dla noworodków, kobiet w ciąży, osób starszych i przewlekle chorych oraz o obniżonej odporności; zakażeniu rzadko ulegają zdrowe osoby dorosłe. Choroba najczęściej rozwija się po spożyciu niepasteryzowanych produktów mlecznych, niedokładnie umytych surowych owoców i warzyw, surowego mięsa, ryb, owoców morza oraz „dań gotowych”, niepoddanych przed spożyciem obróbce cieplnej. Wywołująca tę chorobę bakteria listeria namnaża się również w temperaturze chłodni, w której ginie większość innych bakterii.
Red. (źródło: PAP)