Najlepsze efekty wydłużaniu życia przynosi spożywanie dziennie 10 porcji warzyw i owoców. Rocznie mogłoby to uchronić przed zgonem 7,8 mln ludzi na świecie – twierdzą brytyjscy badacze w magazynie naukowym „International Journal of Epidemiology”.
Światowa Organizacja Zdrowia – WHO zaleca, żeby spożywać przynajmniej 5 porcji warzyw i owoców (400 gramów), bo to gwarantuje zdrowie i dłuższe życie. Jeśli zwiększymy spożycie tych produktów dwukrotnie efekt będzie jeszcze lepszy. Skłania do takiego wniosku analiza 95 badań, którymi objęto 2 mln osób na całym świecie. Jedna porcja to 80 gramów warzyw lub owoców.
Efekt zdrowotny zwiększa się wraz ze wzrostem ilości spożywanych warzyw i owoców. Wyliczono, że 200 g tych produktów dziennie zmniejsza ryzyko chorób sercowo naczyniowych o 13 proc., a 800 g – o 28 proc. Występuje także skutek zdrowotny w przypadku nowotworów: 200 g warzyw i owoców obniża ryzyko raka o 4 proc., a 800 g – o 13 proc.
Brytyjscy badacze ustalili również, że największy efekt przeciwnowotworowy dają warzywa zielone, żółte oraz kapustowate (krzyżowe). Przed zawałami serca chronią głównie jabłka, gruszki, owoce cytrusowe, sałatki, zielone warzywa liściaste (np. sałata) oraz warzywa kapustne.
– Warzywa i owoce zmniejszają poziom cholesterolu oraz ciśnienie tętnicze krwi, korzystnie wpływają na śródbłonek naczyń i układ odpornościowy. W produktach tych są również antyoksydanty zmniejszające ryzyko uszkodzeń w DNA komórek – mówi dr Dagfinn Aune z Imperial College London.
Oceniono również, w jakim stopniu dieta bogata w te produkty wydłuża życie. I tak 200 g warzyw i owoców dziennie przedłuża je o 15 proc., a 800 g na dzień – o 31 proc.
Oprac. ŁG