Sok owocowy a wysoki Indeks Glikemiczny

Udostępnij post:

Czy soki owocowe mają wysoki indeks glikemiczny? Przegląd 18. randomizowanych badań klinicznych  wykazał, że spożywanie soku owocowego ma neutralny wpływ na kontrolę glikemii.

Wynika to z obecności fruktozy, która jest cukrem naturalnie występującym w owocach i sokach z nich powstałych. Jak wpływa to na indeks glikemiczny?

– Podczas wchłaniania w jelitach pokarmów i napojów zawierających fruktozę, ich wpływ na poziom glukozy we krwi jest minimalny, w przeciwieństwie do produktów bogatych w glukozę. Właśnie dlatego żywność zawierająca fruktozę, w tym 100-proc. soki owocowe, mają niski lub średni indeks glikemiczny. Z reguły powodują stosunkowo niską odpowiedź glikemiczną, pomimo panującego powszechnie przekonania i doniesień medialnych mówiących o znacznym wzroście poziomu glukozy we krwi. Odpowiedź glikemiczna po spożyciu soku jest niemalże identyczna jak po spożyciu pieczywa pełnoziarnistego, powszechnie uznanego za korzystny dla zdrowia produkt – mówi dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska dietetyk, adiunkt w Klinice Pediatrii, Gastroenterologii i Żywienia UJ Collegium Medicum.

Jak podkreśla, 100-proc. soki owocowe charakteryzują się niskim IG (np. sok pomarańczowy) oraz wysoką zawartością składników bioaktywnych, jak flawanony. Wykazują one działanie obniżające poziom lipidów. Poprawiają też wrażliwość na insulinę. Ponadto obniżają ciśnienie i mają działanie przeciwzapalne.

Jak zwracają uwagę eksperci, przegląd ostatnich badań wskazuje, że wiele powszechnych przekonań dotyczących negatywnych skutków wynikających ze spożywania soku owocowego nie jest naukowo uzasadnionych. 100-proc. sok owocowy – a w szczególności sok pomarańczowy – wykazywał następujące efekty w badaniach klinicznych:

  • brak niekorzystnego wpływu na poziom glukozy lub insuliny we krwi – brak statystycznie istotnego związku z ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2;
  • obniżony poziom cholesterolu ogółem i cholesterolu LDL oraz zwiększony poziom cholesterolu HDL;
  • zwiększanie poziomów antyoksydantów w organizmie, źródło hesperydyny, polifenoli i witamin,
  • bak wyraźnego związku ze zwiększaniem masy ciała.
Spożywanie znacznych ilości pokarmów o wysokim indeksie glikemicznym ma określone konsekwencje w kontekście ogólnego wpływu posiłku na poziom glikemii. Spożywanie posiłków o wysokim indeksie glikemicznym często w warunkach nadwagi i braku aktywności fizycznej będzie sprzyjać rozwojowi insulinooporności i cukrzycy typu 2. W jednym z przeglądów systematycznych potwierdzono, iż istotnym czynnikiem obniżającym ryzyko wystąpienia tych schorzeń jest dieta o niskim indeksie glikemicznym, powodująca umiarkowany wzrost poziomu glukozy we krwi – wyjaśnia dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska.

Red.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img

Więcej na ten temat

Zły cholesterol LDL. Jak obniżyć poziom złego cholesterolu?

Cholesterol występuje w każdej komórce naszego ciała. Odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Zły cholesterol LDL...

Pierwotne Niedobory Odporności. Pierwsze objawy

Pierwotne Niedobory Odporności to ok. 300 jednostek chorobowych. Po ponad 60 latach od pierwszego zdiagnozowanego przypadku liczba tych...

Bioton: aplikacja GensuApp z certyfikatem

Bioton opracował wspólnie z firmą MiyaHealth aplikację GensuApp dla osób z cukrzycą. Uzyskała ona certyfikację ISO 13845:2016 oraz...

Cognizant zaprzęga AI do opracowywania leków

Cognizant udoskonala zastosowanie technologii generatywnej sztucznej inteligencji za pomocą platformy NVIDIA BioNeMo z myślą o rozwiązywaniu złożonych kwestii...