Żywność o właściwościach leków

Udostępnij post:

Szwajcarska firma spożywcza Nestle pracuje nad rozwojem leczniczej żywności. Koncern rozważa tym samym ekspansję na rynku ocenianym na 15 mld dolarów.

Studia prowadzone są w instytucie badawczym Nestle w Lozannie w Szwajcarii. Ludzkie DNA poddawane jest tam analizie w celu opracowania spersonalizowanych programów do leczenia m.in. padaczki czy dolegliwości jelitowych. Celem naukowców jest rozwój leczniczej żywności zawierającej naturalne związki wyodrębnione na przykład z pomidorów, kawy i winogron.

Duży potencjał tego rynku związany jest ze starzeniem się populacji i dążeniem do jak najdłuższego życia. Światowa Organizacja Zdrowia prognozuje, że odsetek osób powyżej 60 lat, kluczowych z punktu widzenia sprzedaży leczniczej żywności, wzrośnie w 2050 r. na świecie do 22 proc. (obecnie 12 proc.).

Przed wprowadzeniem na rynek żywności leczniczej koncern będzie prowadził kosztowne badania dotyczące jej bezpieczeństwa, korzyści z niej płynących i skuteczności.

TW (źrodło: gazeta.pl)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img

Więcej na ten temat

Zły cholesterol LDL. Jak obniżyć poziom złego cholesterolu?

Cholesterol występuje w każdej komórce naszego ciała. Odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Zły cholesterol LDL...

Pierwotne Niedobory Odporności. Pierwsze objawy

Pierwotne Niedobory Odporności to ok. 300 jednostek chorobowych. Po ponad 60 latach od pierwszego zdiagnozowanego przypadku liczba tych...

Bioton: aplikacja GensuApp z certyfikatem

Bioton opracował wspólnie z firmą MiyaHealth aplikację GensuApp dla osób z cukrzycą. Uzyskała ona certyfikację ISO 13845:2016 oraz...

Cognizant zaprzęga AI do opracowywania leków

Cognizant udoskonala zastosowanie technologii generatywnej sztucznej inteligencji za pomocą platformy NVIDIA BioNeMo z myślą o rozwiązywaniu złożonych kwestii...