10 sposobów na dobre samopoczucie na wiosnę

Udostępnij post:

Brak słońca, niedobór witamin w diecie oraz ograniczona aktywność fizyczna powodują, że trudno o dobre samopoczucie. Na wiosnę brakuje nam energii i motywacji po zimie.

Oto 10 sposobów pozytywnie wpływających na zdrowie. Dzięki nim w sprzyjających okolicznościach łatwo wypracować dobre samopoczucie i zdobyć energię na wiosnę.

1. Dieta na 5

Właściwe skomponowana i zbilansowana dieta ma znaczący wpływ na zdrowie i dobre samopoczucie. Aby organizm prawidłowo funkcjonował należy dostarczać mu różnorodnych produktów. Zgodnie z rekomendacjami ekspertów z Instytutu Żywności i Żywienia, całodniowe menu dla osób zdrowych, powinno uwzględniać 4-5 posiłków w odstępach około 3-4 godzin. Należy pamiętać o śniadaniu, które powinnyśmy zjadać 1-2 godziny po wstaniu z łóżka, a ostatni posiłek należy spożywać na około 3 godz. przed snem. Dbanie o właściwą częstotliwość spożywania posiłków to ważny element prawidłowego żywienia. Regularne posiłki ułatwiają utrzymanie właściwego poziomu cukru we krwi.

2. Moc warzyw i owoców

Warzywa i owoce to podstawowy element prawidłowo zbilansowanej diety. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia, każdego dnia należy spożywać minimum 400 g warzyw i owoców, podzielonych na 5 porcji! Warto wiedzieć, że jedną porcję owoców i warzyw, możne stanowić szklanka soku (około 200 ml), także tego pasteryzowanego. WHO, w dokumencie „Measuring intake of fruit or vegetables” wyraźnie wskazało 100-proc. sok owocowy jako porcję owoców. Dieta bogata w warzywa i owoce oraz przetwory z nich pochodzące ma pozytywny wpływ na ogólny stan zdrowia, a także zmniejsza ryzyko różnych chorób.

3. Młodość na dłużej

Spożywanie jabłek i picie naturalnie mętnych i przecierowych soków jabłkowych może przyczynić się do utrzymania młodego wyglądu na dłużej – zawarte w nich polifenole są naturalnymi źródłami antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy. Polifenole neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, które powodują uszkodzenia komórek przyspieszając tym samym starzenie się organizmu.

4. Szybki sposób na oczyszczenie

Często po zimie czujemy się ociężali. Powodem tego może być dieta uboga w cenne dla organizmu witaminy i minerały. Warto zatem pomyśleć o naturalnych sposobach oczyszczenia. Przykładem może być sok pomidorowy. Dzięki wysokiej zawartości likopenu, sok pomidorowy ma działanie antyoksydacyjne. Warto wiedzieć, że większą zawartość likopenu znajdziemy w pasteryzowanym soku pomidorowym, niż w świeżych pomidorach, bowiem dzięki pasteryzacji biodostępność likopenu w pasteryzowanym soku pomidorowym wzrasta 2-3 krotnie.

5. Naturalne źródła witamin

Sok pomarańczowy, także ten pasteryzowany, jest źródłem witaminy C, która ma szerokie działanie prozdrowotne.

Witamina C pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Pomaga również w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, skóry, kości, chrząstki, dziąseł oraz zębów – mówi dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.

Należy jednak pamiętać, że tak ważna dla organizmu witamina C charakteryzuje się nietrwałością i wysoką wrażliwością na działanie czynników zewnętrznych. Bardzo szybko utlenia się, znikając z produktów, które ją zawierają. Niszczy ją m.in. napowietrzenie (spienienie), czy nawet bezpośredni kontakt z powietrzem oraz wysoka temperatura podczas długotrwałego ogrzewania. Warto więc zadbać o odpowiednie warunki przechowywania owoców i warzyw. Wygodnym i pewnym rozwiązaniem są też soki np. w opakowaniach kartonowych, które dzięki zastosowaniu odpowiedniej technologii zapewniają stały poziom witaminy C w produkcie”.

6. Zadbaj o skórę

Jedna szklanka soku marchwiowego lub marchwiowo-owocowego, pokrywa średnie dzienne zapotrzebowanie na beta-karoten, czyli prowitaminę A, która jest odpowiedzialna za prawidłowy rozwój i funkcjonowanie skóry, wzroku i błon śluzowych. Co więcej beta-karoten, należy do grupy karotenoidów, które podobnie do polifenoli są naturalnymi źródłami antyoksydantów.

7. Słońce – witamina D

Wykorzystaj wiosenne spacery, aby uzupełnić niedobory witaminy D. Największym jej źródłem jest słońce. Witamina D wytwarza się w organizmie poprzez syntezę skórną pod wpływem promieniowania słonecznego UVB. Witamina D jest odpowiedzialna za prawidłowy rozwój i mineralizację kości.

8. Właściwe nawodnienie

Nawadnianie jest istotnym elementem wspomagającym prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dziennie należy spożywać minimum 1,5 l płynów. Poza ilością spożywanych płynów, istotna jest również ich jakość. Warto pamiętać, że płyny uzupełnimy pijąc wodę, ale także spożywając herbatę (np.: czerwona, owocowa), soki owocowe i warzywne, mleko, jedząc zupy oraz całe owoce i warzywa.

9. Aktywność fizyczna

Aktywność fizyczna, została włączona jako integralny element Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej opublikowanej w 2016 r przez Instytut Żywności i Żywienia. Należy więc pamiętać o dawce ruchu każdego dnia. Zgodnie z zaleceniami IŻŻ: ,,Najlepsze efekty zdrowotne uzyskuje się uprawiając aktywność fizyczną przez większość, jeśli nie przez wszystkie dni tygodnia. Szereg korzyści przynosi np. energiczny, szybki trzydziestominutowy marsz każdego dnia albo przez większość dni tygodnia. Zalecany czas trwania pojedynczych ćwiczeń wynosi 30 min, jednakże nawet kilka krótkich sesji, aby łącznie osiągnąć 30 min dziennie daje korzystne efekty z punktu widzenia zdrowia człowieka.”

10. Relaks i ruch na świeżym powietrzu

Piknik w parku, czytanie książek na świeżym powietrzu, wycieczki rowerowe – nie siedź w domu i wykorzystaj wiosenną pogodę na relaks i ruch na świeżym powietrzu. Kilka takich chwil pozwoli Ci się odprężyć i zapomnieć o codziennych problemach, co korzystnie wpłynie na równowagę psychiczną. Wybierając, np.: wycieczkę rowerową, pobudzisz organizm do produkcji endorfin, czyli tak zwanych hormonów szczęścia. Odpowiadają one za dobre samopoczucie, zadowolenie z siebie i pozytywne nastawienie.

Red.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img

Więcej na ten temat

Zły cholesterol LDL. Jak obniżyć poziom złego cholesterolu?

Cholesterol występuje w każdej komórce naszego ciała. Odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Zły cholesterol LDL...

Pierwotne Niedobory Odporności. Pierwsze objawy

Pierwotne Niedobory Odporności to ok. 300 jednostek chorobowych. Po ponad 60 latach od pierwszego zdiagnozowanego przypadku liczba tych...

Bioton: aplikacja GensuApp z certyfikatem

Bioton opracował wspólnie z firmą MiyaHealth aplikację GensuApp dla osób z cukrzycą. Uzyskała ona certyfikację ISO 13845:2016 oraz...

Cognizant zaprzęga AI do opracowywania leków

Cognizant udoskonala zastosowanie technologii generatywnej sztucznej inteligencji za pomocą platformy NVIDIA BioNeMo z myślą o rozwiązywaniu złożonych kwestii...