Pestki słonecznika mogą być dodatkiem do zup i sałatek. Stanowią również przekąskę bogatą w takie związki organiczne, jak witamina E, której nie powinno zabraknąć w codziennej pielęgnacji skóry.
Pestki słonecznika w 40 proc. zaspokajają dzienne zapotrzebowanie na witaminę E, która jest rozpuszczalnym w tłuszczach związkiem o silnych właściwościach przeciwutleniających. Oznacza to, że może chronić organizm przed wolnymi rodnikami. Badania wskazują, że witamina E może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka chorób serca, co badacze przypisują jej właściwościom przeciwzapalnym.
Pestki są także cennym źródłem selenu oraz magnezu, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Ich zaletą jest ponadto skuteczna pomoc w kontrolowaniu poziomu cukru. Badania wykazały, że osoby, które codziennie spożywały 30 g nasion słonecznika w ramach zdrowej diety, obniżyły poziom cukru na czczo o ok. 10 proc. w ciągu zaledwie sześciu miesięcy.
Pestki słonecznika są bardzo bogatym źródłem aminokwasów. Skład aminokwasów na 100 g:
- Izoleucyna – 1112 mg,
- Leucyna – 1619 mg,
- Lizyna – 917 mg,
- Metionina – 478 mg,
- Cystyna – 439 mg,
- Fenyloalanina – 1140 mg,
- Tyrozyna – 652 mg,
- Treonina – 907 mg,
- Tryptofan – 342 mg,
- Walina – 1287 mg,
- Arginina – 2340 mg,
- Histydyna – 615 mg,
- Alanina – 1092 mg,
- Kwas asparaginowy – 2389 mg,
- Kwas glutaminowy – 5442 mg,
- Glicyna – 1424 mg,
- Prolina – 1151 mg,
- Seryna – 1053 mg.
Warto pamiętać, że pestki słonecznika to jednocześnie bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo są one cennym źródłem wapnia, witamin D, A, B12 i B6 i żelaza.
Red. (źródło: PAP )