Kawa w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej

Udostępnij post:

Kawa znajduje się Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Instytut Żywności i Żywienia wskazuje, że kawa odgrywa ważną rolę w prewencji raka jelita grubego oraz cukrzycy i może skutecznie wspomagać ich leczenie.

Kawa w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej jest od kilku lat. Najnowsze badania wykazują, że zmniejsza ono ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Niezależnie od współistniejących czynników, jak otyłość czy brak aktywności fizycznej.

Kawa spełnia też rolę w chemoprewencji. U chorych z rakiem jelita grubego, leczonych chemioterapią i spożywających co najmniej 4 filiżanki kawy dziennie, występuje mniejsze ryzyko zgonu o 52 proc.

Podobnie w jest przypadku innych chorób, mogących wystąpić u pacjenta z rakiem jelita grubego, jak udar czy zawał. Ogólna umieralność z tych przyczyn dzięki kawie zmniejsza się.

Wprowadziliśmy kawę do Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób dorosłych w 2016 r. Wyniki badań z ostatnich lat utwierdziły nas w słuszności wyboru. Kawa wykazuje bardzo silny potencjał antyoksydacyjny. Zawiera wiele różnych bioaktywnych związków chroniących nasze komórki przed uszkodzeniami. Działają one w kierunku prewencji miażdżycy, udaru, zawału serca, nowotworów złośliwych. Po drugie, zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Są także liczne metaanalizy wykazujące wpływ kawy na zmniejszenie śmiertelności w wypadkach drogowych czy w wypadkach przy pracy. Wiąże się to prawdopodobnie z lepszym przepływem krwi przez struktury mózgu, odpowiedzialne za postrzeganie, kojarzenie, czujność – zwracają uwagę eksperci Instytutu Żywności i Żywienia.

Picie kawy rozważane jest również jako potencjalny czynnik profilaktyczny, czego podstawą są wyniki badań na modelu zwierzęcym. Wykazano w nich, że podawanie kofeiny myszom obniża w mózgu stężenie neurotoksycznego białka. Autorzy badania wnioskują, że kofeina spożywana w umiarkowanych ilościach może chronić przed rozwojem choroby Alzheimera u ludzi lub też być wykorzystywana w jej leczeniu. Jak sugerują ostatnie badania, nawyk picia kawy zmniejsza ryzyko rozwoju choroby o ok. 30 proc., w porównaniu do niepijących. Picie 3-5 filiżanek kawy dziennie może obniżać ryzyko zachorowania nawet o 65 proc.

Red.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img

Więcej na ten temat

Zły cholesterol LDL. Jak obniżyć poziom złego cholesterolu?

Cholesterol występuje w każdej komórce naszego ciała. Odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Zły cholesterol LDL...

Pierwotne Niedobory Odporności. Pierwsze objawy

Pierwotne Niedobory Odporności to ok. 300 jednostek chorobowych. Po ponad 60 latach od pierwszego zdiagnozowanego przypadku liczba tych...

Bioton: aplikacja GensuApp z certyfikatem

Bioton opracował wspólnie z firmą MiyaHealth aplikację GensuApp dla osób z cukrzycą. Uzyskała ona certyfikację ISO 13845:2016 oraz...

Cognizant zaprzęga AI do opracowywania leków

Cognizant udoskonala zastosowanie technologii generatywnej sztucznej inteligencji za pomocą platformy NVIDIA BioNeMo z myślą o rozwiązywaniu złożonych kwestii...