W okresie zimowym częściej narażeni jesteśmy na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia. W tym czasie powinniśmy więc ze szczególną uwagą dbać o dietę. Dostarczać naszemu organizmowi dawkę witamin oraz składników odżywczych niezbędną do walki z infekcjami.
Sezon na świeże owoce i warzywa nie trwa cały rok. Najmniejszy ich wybór jest pod koniec jesieni i zimą, kiedy składników odżywczych w nich zawartych potrzebujmy szczególnie dużo. Według specjalistów ds. żywienia, dieta zawierająca 400 gram warzyw i owoców to absolutne minimum. Zwłaszcza w okresie, gdy występują infekcje i przeziębienia.
Aby dobrze przygotować się do sezonu zimowego, powinniśmy przede wszystkim wzmocnić swoją odporność. Dostarczać organizmowi witamin C, A i E oraz substancji mineralnych, które pomogą nam w walce z chorobotwórczymi patogenami. Pamiętajmy, że nasz organizm nie potrafi gromadzić niezbędnej do prawidłowego działania układu odpornościowego witaminy C. Dlatego konieczne jest codzienne jej dostarczanie z pożywieniem.
Składniki odżywcze z witaminami
Pomogą nam w tym zawierające ją warzywa i owoce, np.: papryka, kapusta, natka pietruszki, jarmuż czy brokuły. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w ok. 60-70 proc. zabezpieczy także szklanka soku z owoców cytrusowych (np. grejpfrutów lub pomarańczy). Poza korzystnym wpływem na układ odpornościowy, witamina C zmniejsza uczucie zmęczenia.
W okresie, gdy za oknem wcześniej robi się ciemno, szybciej robimy się śpiący i brakuje nam energii. Naszą odporność może wspomóc także klarowny sok jabłkowy, który zawiera w sobie związki analogiczne do rutyny (glikozydy kwercetyny). To jeden ze składników podawanych w czasie przeziębień.
Czerwona papryka, morele, dynia czy marchew, to z kolei źródło prowitaminy A (beta-karotenu). Ma ona niebagatelne znaczenie dla naszego narządu wzroku, szczególnie narażonego na wysiłek, gdy np. prowadzimy samochód podczas jesiennej szarówki. Także szklanka soku marchwiowo-owocowego zapewni nam całodzienne zapotrzebowanie (800 µg) na tę prowitaminę.
Dynia i czerwona papryka, to dodatkowo źródło witaminy E, silnego przeciwutleniacza, który pomoże nam m. in. utrzymać zdrowy wygląd skóry narażonej na szkodliwe czynniki jesienno-zimowej aury. Witaminę E znajdziemy też np. w czerwonej i białej kapuście czy zielonych warzywach, takich jak szpinak i brokuły.
Dieta uboga w składniki odżywcze pochodzące z warzyw i owoców jest powodem sezonowych kłopotów ze zdrowiem w czasie, gdy częste są infekcje i przeziębienia. Może mieć także niekorzystne skutki dla zdrowia w dłuższej perspektywie.
W okresie zimowym nie możemy kupić świeżych warzyw czy owoców. Możemy składniki z nich pochodzące dostarczyć np. w postaci musu lub szklanki soku, który powstaje z tych produktów.
Zapewnienie sobie codziennego źródła witamin, minerałów i antyoksydantów pomoże nie tylko w sezonie obniżonej odporności, ale też może uchronić nas w dłuższej perspektywie przed chorobami dietozależnymi, jak np. choroby układu krążenia czy cukrzyca. Dlatego dieta bogata w pochodzące z warzyw i owoców witaminy i inne składniki odżywcze, powinna nam towarzyszyć cały rok.
Oprócz warzyw i owoców, składniki te obecne są także w przetworach powstałych ze świeżych produktów, np. sokach czy musach, które czekają na nas na sklepowych półkach przez cały rok.
Red. (źródło: Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków)