Olej rzepakowy, bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, może zredukować tłuszcz brzuszny. Tak wynika z badań naukowców z Peensylvania State University.
Badacze obserwowali osoby codziennie spożywające oleje, w tym olej rzepakowy. Testowano pięć różnych olejów i ich mieszanek:
- sam olej rzepakowy,
- rzepakowy o wysokiej zawartości kwasu oleinowego,
- rzepakowy o wysokiej zawartości kwasu oleinowego z DHA,
- kukurydziany z olejem z krokosza barwierskiego,
- lniany z olejem z krokosza barwierskiego.
W badaniach wzięło udział 101 osób z otyłością brzuszną. Znajdowali się oni się w grupie ryzyka zespołu metabolicznego, czyli współwystępowania takich problemów, jak:
- cukrzyca typu 2,
- nadciśnienie,
- wysoki poziom glukozy we krwi,
- niski poziom „dobrego” cholesterolu HDL.
Przez cztery tygodnie uczestnicy dwa razy dziennie pili napój typu smoothie, zawierający jeden z olejów lub ich mieszanek. Dawka oleju była ustalana w zależności od indywidualnego zapotrzebowania na kalorie. I tak osoby, które dziennie spożywały 3 tys. kalorii otrzymywały 60 gramów oleju, co stanowiło 18 proc. dziennej dawki kalorii. Dodatkowo napój zawierał odtłuszczone mleko, pomarańcze zmiksowane z lodem i mrożone truskawki.
Po czterech tygodniach u osób codziennie spożywających olej rzepakowy zaobserwowano niewielką, lecz zauważalną redukcję tłuszczu brzusznego w porównaniu ze stanem sprzed czterech tygodni. Z badań wynika, że jednonienasycone kwasy tłuszczowe, zawarte m.in. w oleju rzepakowym, sprzyjają pozbywaniu się tłuszczu brzusznego, który zwiększa ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy oraz zespołu metabolicznego.
Red.