Mikroflora bakteryjna w jelitach i całym organizmie jest 10 razy większa niż liczba komórek budujących ciało człowieka. Po co nam ich tyle? Dlaczego trzeba dbać o bakterie i co się dzieje, gdy nam im zabraknie?
Mikroflora bakteryjna w jelitach pełni bardzo ważną rolę. Szacuje się, że w całym organizmie człowieka jest 10 razy więcej bakterii niż komórek ludzkich. Tylko w jelicie grubym, które ma ok. dwa metry długości, znajduje się ok. 4 tys. różnych gatunków bakterii. Nasz układ odpornościowy zamiast je niszczyć, uczy się tolerancji, bo bez bakterii nie mielibyśmy szansy na przeżycie.
Bakterie we florze jelitowej produkują wiele ważnych substancji. Wytwarzają serotoninę, GABA – neuroprzekaźniki, których niedobór może być przyczyną depresji czy zaburzeń rozwoju mózgu. Inne syntetyzują witaminę K i B, hamują rozwój niektórych drobnoustrojów, w tym również patogennych, poprzez wytwarzanie specjalnych toksyn zwanych bakteriocynami.
Nie zaburzyć harmonii
Bakterie są na skórze, błonach śluzowych, w drogach oddechowych i w okolicach narządów płciowych. Ale największa ich liczba występuje jako naturalna mikroflora w przewodzie pokarmowym. Szacuje się, że u osoby dorosłej w jelicie grubym może być ok. 1-2 kg suchej masy bakterii.
Bardzo łatwo możemy zaburzyć harmonię w organizmie, np. przyjmując antybiotyki, jeśli to nie jest konieczne. Badania dowodzą, że nawet przez rok możemy mieć zaburzoną równowagę we florze jelitowej po tygodniowej antybiotykoterapii.
Także w wyniku niskobłonnikowej diety, czyli braku owoców, warzyw i nasion, zmienia się nasza flora jelitowa – dominują bakterie sprzyjające otyłości i zaparciom. Dziś cukier w różnej postaci dodawany jest do bardzo wielu produktów – soków, mleka, ketchupu, chleba, wędlin. Powszechnie stosuje się także syrop glukozowo-fruktozowy, który stanowi świetną pożywkę dla „chwastów” jelitowych powodujących wzdęcia czy zapalenie jelit.
Mikroflora bakteryjna – co trzeba wiedzieć?
- Aby utrzymać bakterie w harmonii, należy jeść jak najmniej cukrów prostych. Gdy jemy dużo węglowodanów prostych, dobre mikroby giną, a złe rosną w siłę.
- Naszym dobrym bakteriom służą cukry złożone oraz błonnik, które rozkładane są przez bakterie w jelicie grubym.
- Nasze dobre bakterie i mikroflora bakteryjna w jelitach i całym organizmie jest 10 razy większa niż liczba komórek budujących ciało człowieka. Po co nam ich tyle?potrzebują też tzw. prebiotyków, czyli takich substancji, jak inulina, laktuloza, żeby dobrze żyć w naszych jelitach.
- Doskonałym wyborem są pełnoziarniste płatki zbożowe czy banan z naturalnym jogurtem na śniadanie zamiast białego pieczywa z dżemem popitego słodkim kakao.
- Będziemy sprzyjać naszym dobrym bakteriom, gdy zjemy cykorię, brokuły, szparagi i cebulę, najlepiej na surowo albo po krótkiej obróbce termicznej.
- Jak najczęściej powinno się jeść produkty naturalnie fermentowane, które zawierają bakterie probiotyczne takie jak np.: jogurty (niesłodzone) czy kiszonki.
- Niewłaściwa dieta jest dla naszej mikroflory zabójcza.
Red. (źródło: zdrowie.pap.pl)