Kwasy omega-3. Właściwości dobrego kwasu omega-3

Udostępnij post:

Kwasy omega-3 trzeba stale uzupełniać, gdyż mają one korzystny wpływ na nasze serce, mózg oraz wzrok. Jednak nie każdy preparat je zawierający spełnia standardy jakości, jakich byśmy oczekiwali?

Polacy są szczególnie zagrożeni, gdy kwasy omega-3 niskim mają poziom, m.in. z powodu bardzo niskiego spożycia ryb. Średnio zjadamy zaledwie 50 proc. zalecanych porcji. Dlatego szczególnie ważna jest regularna suplementacja kwasów omega-3 o najwyższej jakości.

Dobry kwas omega-3:

1. Z małych ryb

Kwasy omega-3 powinny być pozyskiwane z małych ryb, ponieważ ze względu na swój krótki okres życia kumulują znacznie mniej metali ciężkich niż duże ryby.

2. Certyfikowane miejsca połowu

Rekomendowanymi miejscami połowu ryb są morza półkuli południowej, gdzie mniejsze natężenie przemysłu oznacza mniej zanieczyszczeń w wodzie. Certyfikowane akweny na południowym Pacyfiku są optymalnym źródłem kwasów omega-3.

3. Krótki czas wytworzenia

Ze względu na łatwość, z jaką rybi olej może podlegać niekorzystnym dla zdrowia procesom utleniania, czyli jełczenia, ważne są warunki produkcji oraz czas jaki upływa od momentu połowu ryb do pozyskania oleju. Najlepiej gdy wynosi on mniej niż 36 godzin od połowu do produkcji oleju rybiego.

4. Krystaliczna, jasna barwa oleju

Im jaśniejsza barwa oleju tym wyższa jakość produktu, co świadczy o tym, że nie jest on zjełczały, a w efekcie „nie odbija się rybą”. Do pomiaru barwy oleju służy 18-stopniowa skala Gardnera: im niższa wartość na skali, tym świeższy jest olej, tym lepsza jego jakość.

5. Delikatny smak i zapach

Olej rybi powinien mieć delikatny świeży zapach – olej zbyt intensywnie pachnący ‘rybą’ może wskazywać na zjełczenie i niską jakość surowca. Zawartość utlenionych kwasów omega-3 mierzona jest wartością TOTOX (total oxidation). Maksymalny limit to 28: im niższa wartość na tej skali, tym mniej utlenionych kwasów omega-3 zawiera olej. Fizyczne właściwości zobaczysz gołym okiem i poczujesz próbując produkt.

6. Naturalna postać omega-3

Kwasy omega-3 zawarte w produkcie powinny występować w postaci triglicerydów (TG), czyli w takiej postaci jak w rybach, przez co lepiej się wchłania. Kwasy tłuszczowe w postaci estrów etylowych (ethyl esters – EE) są słabiej przyswajalne.

7. Kwasy omega-3: certyfikaty i badania

Kwas omega-3 powinien posiadać certyfikaty uznanych organizacji wyznaczających standardy jakościowej oceny kwasów omega-3, np. GOED.

Red.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img

Więcej na ten temat

Zły cholesterol LDL. Jak obniżyć poziom złego cholesterolu?

Cholesterol występuje w każdej komórce naszego ciała. Odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Zły cholesterol LDL...

Pierwotne Niedobory Odporności. Pierwsze objawy

Pierwotne Niedobory Odporności to ok. 300 jednostek chorobowych. Po ponad 60 latach od pierwszego zdiagnozowanego przypadku liczba tych...

Bioton: aplikacja GensuApp z certyfikatem

Bioton opracował wspólnie z firmą MiyaHealth aplikację GensuApp dla osób z cukrzycą. Uzyskała ona certyfikację ISO 13845:2016 oraz...

Cognizant zaprzęga AI do opracowywania leków

Cognizant udoskonala zastosowanie technologii generatywnej sztucznej inteligencji za pomocą platformy NVIDIA BioNeMo z myślą o rozwiązywaniu złożonych kwestii...