More

    Niedobór hemoglobiny. Niedokrwistość wrodzona albo nabyta

    Niedokrwistość ma źródło w niewystarczającej ilości odpowiednich składników odżywczych w organizmie. Może się to wiązać z ich brakiem lub małą ilością w diecie. Powodem jest również zmniejszone ich przyswajanie lub zwiększone wydalanie z organizmu, których przyczyną są nabyte, często rozwijające się w związku z predyspozycjami genetycznymi zaburzenia.

    Niedokrwistość albo anemia to stan, który ujawnia się, gdy w krwi brakuje zdrowych krwinek czerwonych lub hemoglobiny. Hemoglobina jest głównym składnikiem czerwonych krwinek (erytrocytów) i wiąże tlen. Wskutek zmniejszonej dostawy tlenu do tkanek organizm słabnie. Większość przypadków anemii wiąże się z niedoborami żelaza i witaminy B12 oraz kwasu foliowego.

    Przyczyny niedoborów

    Niedobór żelaza wynikać może m.in. z:

    • niewystarczającej podaży tego pierwiastka w diecie (np. wegetariańskiej),
    • zaburzeń jego wchłaniania (np. w schorzeniach przewodu pokarmowego),
    • utraty czerwonych krwinek w wyniku krwawienia i wzrostu ich zapotrzebowania (np. w ciąży).

    Niedobory witamin często nękają ludzi starszych (gorsze wchłanianie witaminy B12) oraz osoby nadużywające alkoholu (niedobory kwasu foliowego). Mocno przetworzona dieta również jest uboższa w te składniki. Ich braki mogą dawać objawy zaburzeń pokarmowych (biegunka, utrata apetytu).

    Jak rozpoznajemy anemię?

    Wnioskować o niej może lekarz na podstawie obniżonej liczby krwinek czerwonych i stężenia hemoglobiny oraz odbiegających od normy wartości tzw. parametrów czerwonokrwinkowych: MCH, MCHC, MCV. Wszystkie te wartości zawarte są w wyniku oznaczenia morfologii krwi. Dodatkowo sprawdzić można stężenie w surowicy żelaza, witaminy B12 i kwasu foliowego.

    Badania często pozwalają wykryć niedobory jeszcze zanim się w pełni ujawnią. Informacją ostrzegającą o braku żelaza jest obniżone stężenie ferrytyny, a o niedoborze witaminy B12 i kwasu foliowego – podwyższony poziom homocysteiny.

    Badania rozszerzone

    W zestawie podstawowym znajdują się badania:

    • ogólne krwi i moczu,
    • lipidogram,
    • poziomu cukru,
    • magnezu,
    • wątroby i dróg żółciowych,
    • hormonów,
    • nietolerancji pokarmowej.

    Każdy może je wykonać pod kątem planowanych zmian w diecie lub na zasadzie ogólnej kontroli organizmu.

    W zestawie rozszerzonym bada się poziom:

    • witaminy D3, zwanej hormonem życia,
    • homocysteiny, która jest jednym z najdokładniejszych wskaźników stanu zdrowia,
    • hemoglobiny glikowanej (pod kątem cukrzycy),
    • elektrolitów, żelaza, wapnia i kwasu foliowego.

    Profilaktyka i leczenie

    Stwierdzone niedobory można wyrównać pod kontrolą lekarską odpowiednią dietą lub suplementacją. Lekarz może zalecić potrawy bogate w żelazo. Dobrym źródłem żelaza w diecie są: czerwone mięso, fasola, żółtka jaj, produkty pełnoziarniste, orzechy i owoce morza.

    Sposób leczenia zależy przede wszystkim od przyczyny zmniejszonej ilości czerwonych krwinek. Należy przede wszystkim zapobiegać utracie żelaza i pilnować, by nie doszło do poważnych powikłań. Niektóre typy anemii mogą wymagać nawet wielokrotnego przetaczania krwi i innych inwazyjnych zabiegów.

    Red.

    1 KOMENTARZ

    1. mojej córce wykryto ostatnio anemię… lekarka jej poradziła aby brała dicofer, zobaczymy jak to będzie mam nadzieję,że pomoże, koleżanka w ciąży tez to stosuje, bo również miała niedobór żelaza…

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!
    Proszę podać swoje imię tutaj

    Najnowsze

    Więcej na ten temat