More

    Omega-3 zmniejszają śmiertelność. Badania

    Spożycie kwasów Omega-3, pochodzących z takich źródeł roślinnych, jak orzechy włoskie, ma pozytywne działanie na redukcję przyczyn śmiertelności. Dodatkowo kwasy Omega-3 z tłustych ryb zmniejszają ryzyko zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych – wskazują wyniki PREDIMED, jednego z największych badań klinicznych dotyczących żywienia na świecie.

    Lepsze rezultaty obserwuje się w przypadku diety zawierającej dwa rodzaje kwasów tłuszczowych Omega-3 – pochodzenia roślinnego i morskiego, tworzących efekt synergii. Rrazem wpływają na zmniejszanie śmiertelności u hiszpańskiej populacji osób starszych.

    Właściwości zdrowotne

    Dr Aleix Sala z Centrum Badań Biomedycznych w Fizjopatologii Otyłości i Żywienia (CIBERobn), wyjaśnia:

    Przez okres 6 lat obserwowaliśmy ponad 7000 uczestników badania PREDIMED, aby sprawdzić, czy osoby, które przestrzegały zalecenia przyjmowania 0,7 proc. dziennej energii w postaci roślinnych kwasów Omega-3 (można to łatwo uzyskać jedząc garść kalifornijskich orzechów włoskich dziennie), były lepiej chronione przed śmiertelnością niż osoby spożywające mniej roślinnych kwasów Omega-3. Konsumpcja co najmniej 0,7 proc. energii w postaci roślinnych kwasów Omega-3 wpływa pozytywnie na ogólny stan zdrowia.

    Wyniki badań nie dowodzą, że spożywanie roślinnych kwasów Omega-3 zwiększa ochronę przed chorobami układu krążenia w przypadku diety, która obejmuje już Omega-3 pochodzenia morskiego, jednakże o 28 proc. redukują ryzyko śmiertelności (chorób układu krążenia, nowotworów, demencji etc.). Naukowcy odnotowali, że zwyczajowo w rejonie Morza Śródziemnego, kwasy Omega-3 pochodzenia roślinnego w diecie uczestników badania pochodziły głównie z orzechów włoskich.

    Badanie pokazuje, że – poza zaleceniami poszczególnych rodzajów kwasów tłuszczowych Omega-3 – musimy w dużej mierze skupić się na produktach spożywczych, z których kwasy te pochodzą. Zmniejszenie ryzyka ogólnej śmiertelności wiązane z kwasami Omega-3 pochodzenia roślinnego nie powinno być łączone jedynie z kwasami tłuszczowymi, ale również z takimi składnikami orzechów włoskich, jak inne nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, minerały, witamina E, polifenole i fitosterole. Wszystkie z nich posiadają udowodnione właściwości zdrowotne. Zrównoważona i zdrowa dieta powinna zawierać kwasy Omega-3 pochodzenia zarówno roślinnego, jak i morskiego – podkreśla dr Aleix Sala.

    W grupie ryzyka

    Najczęstszą przyczyną śmierci w Polsce są choroby układu krążenia (stanowią 46 proc. wszystkich zgonów). Mimo zwiększających się nakładów na służbę zdrowia w ciągu minionych lat, stan ten wciąż pozostaje constans. Za ten problem odpowiada również zły sposób odżywiania oraz stosowanie niezbilansowanej diety. Dlatego warto ograniczyć spożywanie tłuszczów trans i zwierzęcych na korzyść zdrowych, nienasyconych tłuszczy Omega-3, pomoże to w utrzymaniu lepszego stanu zdrowia, a także urozmaici codzienne menu – zalecają dietetycy.

    Źródło: PAP

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!
    Proszę podać swoje imię tutaj

    Najnowsze

    Więcej na ten temat