Polskie superowoce dla lekarzy w Bergamo i w Turynie

Udostępnij post:

Polskie superowoce dotarły do najbardziej dotkniętych pandemią ośrodków we Włoszech. Są to min. soki, konfitury, dżemy z aronii, borówki, jagody kamczackiej, agrestu, porzeczek, malin, truskawek, jeżyn i mini-kiwi – owoców o znanych właściwościach przeciwutleniających.

Polskie superowoce trafiły do szpitala dell’Ospedale Papa Giovanni XXIII i do Szpitala Uniwersyteckiego w Turynie. Przekazali je plantatorzy i przetwórcy na znak solidarności w czasach pandemii.

Przetwory trafiły do personelu medycznego i sanitarnego oddziałów zajmujących się pacjentami COVID-19. Szpital im. papieża Jana XXIII jest największą placówką w Bergamo, uznawaną za epicentrum epidemii we Włoszech. Turyński Szpital Uniwersytecki to największy tego typu zespół podmiotów sektora medycznego we Włoszech i w Europie.

W sumie przekazano ponad 4500 sztuk przetworów. Zbiórkę zorganizowali przetwórcy owoców jagodowych, którzy na co dzień współpracują w ramach kampanii „Czas na polskie superowoce!”.

Dar ma dla nas dużą wartość. Ogromne podziękowania niech trafią do polskich plantatorów. Jesteśmy poruszeni tym, że pomyśleli o nas w tym okropnym okresie. Wasz gest będzie zawsze w naszych sercach. On sprawia, że myślimy o wszystkich Polakach. Dziękuję!” – mówi dr Antonio Scarmozzino, dyrektor w Azienda Ospedaliero Universitaria Citta della Salute e della Scienza di Torino.

Połowa zebranych przez plantatorów przetworów trafiła do najbardziej potrzebujących wsparcia warszawskich szpitali. Akcję koordynuje Wolontariat Studentów Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Nie możemy być obojętni. Przekazaliśmy przetwory pracującym na pierwszej linii na oddziałach dla chorych na COVID-19 jako wyraz wsparcia dla personelu medycznego. W tym trudnym okresie ta inicjatywa mobilizuje i łączy – podkreśla Piotr Nowak z firmy Korab Garden, jeden z inicjatorów zbiórki, plantator i producent soków z aronii.

Przekazanym produktom towarzyszyło przesłanie: „Wysyłamy to, co dziś najcenniejsze, czyli przetwory. Chcemy, by cieszyły tych, których praca wzbudza nasz podziw. W ten sposób chcemy powiedzieć, że jesteśmy z Wami!”.

W mediach społecznościowych materiały na temat zbiórki w pierwszych dniach obejrzało 500 tys. osób.

Darczyńcy: Korab Garden, Borówkowa Dolina, Berry Good, Beata i Kazimierz Wasiak, Polskie Stowarzyszenie Plantatorów Porzeczek, Bluehaskap, Plantin, Przetwory z Borówki, Barbara i Bogusław Wilk, Gospodarstwo Ogrodnicze Krupińscy, BiGrim, Karolina i Łukasz Bednarczyk, plantacja Bednarczyk Berries, Borówka Amerykańska Leśniewscy – Zakrocz, Ministerstwo Borówki, Gospodarstwo Ogrodnicze Szczepanówka, Nutracevit oraz Stowarzyszenie Plantatorów Jagody Kamczackiej.

Przetwory z owoców jagodowych

  • Bioaktywne związki obecne w tej grupie owoców mają silne właściwości przeciwutleniające, przeciwnowotworowe, przeciwmutagenne, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, udowodnione w badaniach zarówno in vitro, jak i in vivo.
  • Wieloaspektowe działanie prozdrowotne owoców jagodowych wiąże się przede wszystkim z zawartością polifenoli.
  • W  przetworach nie tracą swojego potencjału przeciwutleniającego.
  • Mają działanie przeciwwirusowe przeciwko wirusom grypy związane z obecnością antocyjanów i innych klas flawonoidów, proantocyjanidyn oraz kwasów fenolowych.
  • Badania wskazują, że składniki owoców jagodowych mogą hamować replikację wirusa grupy zarówno bezpośrednio, jak i pośrednio, np. blokując powierzchniowe glikoproteiny wirusa oraz stymulować układ odpornościowy organizmu.
  • Polskie owoce jagodowe ze względu na zawartość antyoksydantów są często określane jako superowoce.
  • Sezon na polskie superowoce trwa od maja do października. Już w kwietniu spróbować będzie można pierwszych polskich truskawek z upraw szklarniowych. Do tego czasu dostępne są soki, konfitury, dżemy i mrożonki.

Red. (źródło informacji: polskiesuperowoce.pl)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img

Więcej na ten temat

Zły cholesterol LDL. Jak obniżyć poziom złego cholesterolu?

Cholesterol występuje w każdej komórce naszego ciała. Odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Zły cholesterol LDL...

Pierwotne Niedobory Odporności. Pierwsze objawy

Pierwotne Niedobory Odporności to ok. 300 jednostek chorobowych. Po ponad 60 latach od pierwszego zdiagnozowanego przypadku liczba tych...

Bioton: aplikacja GensuApp z certyfikatem

Bioton opracował wspólnie z firmą MiyaHealth aplikację GensuApp dla osób z cukrzycą. Uzyskała ona certyfikację ISO 13845:2016 oraz...

Cognizant zaprzęga AI do opracowywania leków

Cognizant udoskonala zastosowanie technologii generatywnej sztucznej inteligencji za pomocą platformy NVIDIA BioNeMo z myślą o rozwiązywaniu złożonych kwestii...