Witaminy i mikroelementy w okresie jesieni i zimy

Udostępnij post:

Rozpoczął się czas, kiedy znikają świeże warzywa i owoce, bogate w witaminy i mikroelementy. Często w okresie tym z góry zakładamy, że nasza dieta pozbawiona będzie cennych substancji odżywczych. Ale czy rzeczywiście jesienią i zimą skazani jesteśmy na produkty o niższej wartości?

Warzywa i owoce, zawierające witaminy i mikroelementy. To podstawa zdrowego odżywiania. W Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, ogłoszonej przez Instytut Żywności i Żywienia, zajęły one kluczowe miejsce, poza aktywnością fizyczną.

Badania pokazują, że dieta bogata w warzywa i owoce w znaczącym stopniu wpływa na długość życia. Niezwykle ważną rolę w diecie odgrywają bowiem witamina C, beta-karoten, witamina E oraz witamina D.

Z badań wynika, że warzywa i owoce w istotny sposób zmniejszają zachorowalność na choroby układu krążenia, cukrzycę i nowotwory. Zrównoważona dieta bogata w warzywa i owoce szczególnie ważna jest w okresie jesieni i zimy, gdy organizm narażony jest na działanie niekorzystnych czynników zewnętrznych, wirusy i bakterie.

W okresie jesienno-zimowym świeże produkty, a szczególnie warzywa, często tracą smak i aromat. Czasami nawet ich kolor jest inny od tego, który obserwujemy na produktach dostępnych późną wiosną i latem. Z tego powodu w okresie tym coraz rzadziej i mniej chętnie po nie sięgamy. Sprawiamy, że dieta staje się uboga w niezbędne do prawidłowego funkcjonowania substancje odżywcze.

Najlepszym przykładem takiego warzywa jest popularny i niezwykle bogaty w substancje odżywcze pomidor. Powinien on regularnie gościć w menu, przynajmniej kilka razy w tygodniu, ponieważ dostarcza do organizmu witaminę A, E, C witaminy z grupy B, potas, beta-karoten, polifenole, błonnik pokarmowy i niezwykle cenny antyoksydant – likopen.

W okresie jesieni i zimy dobrym rozwiązaniem jest sięganie po przetwory warzywne. Należy wybierać te bez dodatku sztucznych substancji, a jedynie wzbogacone przyprawami i poddane bezpiecznemu procesowi pasteryzacji.

Eksperci Instytutu Żywności i Żywienia zachęcają do spożywania wszelkiego rodzaju przetworów warzywnych, które w jesienno-zimowym okresie z powodzeniem mogą zastąpić świeże produkty, np. pomidor może być zastąpiony przecierem pomidorowym, pomidorami w puszce, gęstą passatą, czy sokiem. Z każdego z tych produktów można przygotować pełnowartościowe danie, bogate w substancje odżywcze i witaminy.

Źródło: Instytut Żywności i Żywienia

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img

Więcej na ten temat

Zły cholesterol LDL. Jak obniżyć poziom złego cholesterolu?

Cholesterol występuje w każdej komórce naszego ciała. Odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Zły cholesterol LDL...

Pierwotne Niedobory Odporności. Pierwsze objawy

Pierwotne Niedobory Odporności to ok. 300 jednostek chorobowych. Po ponad 60 latach od pierwszego zdiagnozowanego przypadku liczba tych...

Bioton: aplikacja GensuApp z certyfikatem

Bioton opracował wspólnie z firmą MiyaHealth aplikację GensuApp dla osób z cukrzycą. Uzyskała ona certyfikację ISO 13845:2016 oraz...

Cognizant zaprzęga AI do opracowywania leków

Cognizant udoskonala zastosowanie technologii generatywnej sztucznej inteligencji za pomocą platformy NVIDIA BioNeMo z myślą o rozwiązywaniu złożonych kwestii...