Rozpoczął się sezon przeziębień. Jak przekonują dietetycy, dzięki kilku prostym zmianom w diecie można w łatwy sposób wzmocnić system odpornościowy.
– Niedożywienie, często będące wynikiem restrykcyjnych diet, hamuje właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego. Jedz odpowiednio dużo, ale nie przejadaj się, sięgaj po wartościowe produkty, zbilansowaną dietę, pełne, obfite posiłki. Doskonałe w tym okresie są zupy i gulasze – wyjaśnia dietetyk Amelia Freer.
W diecie nie może zabraknąć takich produktów, jak warzywa korzeniowe, a także nieprzetworzone zboża. To doskonałe źródło energii, której szczególnie potrzebujemy w okresie jesienno-zimowym.
– Nasz układ odpornościowy potrzebuje witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania, więc warto sięgać po duże ilości warzyw i owoców. Zachęcam do tego, aby każdego dnia spożywać sześć porcji warzyw i trzy porcje owoców, zarówno surowych jak i lekko gotowanych. Dobrym źródłem witaminy C, bardzo ważnej w okresie przeziębień, są żółta i czerwona papryka, kiwi, pomidory, pomarańcze, brokuły i truskawki – zaleca dietetyk.
Równie ważna jest witamina D, na której niedobór jesteśmy narażeni jesienią i zimą. Jej źródłem są ryby, jajka, grzyby. Od października do marca można również przyjmować ją w formie suplementów.
Należy zadbać też o właściwe nawodnienie organizmu.
– Odwodnienie obniża naszą naturalną barierę obronną, dlatego zawsze należy pić dużo płynów, zwłaszcza wody – podkreślają dietetycy.
Red.