Sok kupiony w sklepie – fakty i mity

Udostępnij post:

Sok uznawany jest w wielu krajach europejskich za jedną z zalecanych porcji owoców lub warzyw. Podobnie zalecenia są w Polsce. Zdarza się jednak, że eksperci za porcję uznają jedynie soki świeżo wyciskane. 

Czy wszystkie soki, także te, które kupujemy w sklepach mogą stanowić uzupełnienie codziennej diety, a tym samym porcję warzyw lub owoców?

Soki w kartonach i butelkach

W wielu innych krajach europejskich w zależności od wytycznych, zalecana dzienna porcja spożycia soku waha się od 150 ml do 235 ml. W Polsce Instytut Żywności i Żywienia również uznaje, że jedną porcję warzyw lub owoców w ciągu dnia można zastąpić sokiem. Zgodnie z najnowszymi rekomendacjami także dzieci w wieku 4-6 lat mogą spożywać dziennie do 170 ml, a od 7 r.ż. – szklankę soku owocowego dziennie.

Jak pokazują wyniki badań, aż 75% respondentów zgadza się, że szklanka soku może stanowić jedną z dziennych porcji warzyw lub owoców, myśląc jednak, że może nią być jedynie sok świeżo wyciskany.

Konsumenci chcą kupować i soki świeże, jak najmniej przetworzone. Mylna opinia na temat soków może wynikać z wielu mitów, które przez lata narastały wokół tej kategorii produktów. Ważne są jednak fakty i wyniki badań naukowych, a te wykazują, że każdy rodzaj soku spożywany zgodnie z rekomendacjami w zbilansowanej diecie może mieć korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu ze względu na zawartość witamin i składników mineralnych i wielu innych składników bioaktywnych. Sokom dostępnym w sklepach również ich nie brakuje. Badania pokazują, że soki w kartonach czy butelkach też zawierają dużo ważnych składników. Na przykład zarówno pomidory, jak i soki pomidorowe są produktami bogatymi w cenny dla zdrowia karetonoid – likopen, który jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Warto wspomnieć, że pod wpływem obróbki termicznej 2-3-krotnie zwiększa się także jego biodostępność. Oznacza to, że likopen z produktów przetworzonych jest lepiej wchłaniany i wykorzystywany przez organizm – mówi dr inż. Katarzyna Stoś z Instytutu Żywności i Żywienia wyjaśnia,.

 Cukier i konserwanty

Zgodnie z obowiązującym prawem do soków owocowych nie wolno dodawać żadnych cukrów (np. glukoza, fruktoza, syrop glukozowo-fruktozowy) oraz substancji słodzących (słodzików). W sokach tych znajduje się więc tylko i wyłącznie cukier, który pochodzi z owoców, z których sok został wyprodukowany. Producent, gdyby dosłodził taki sok w jakikolwiek sposób, złamałby prawo. Czyli w sokach świeżo wyciskanych czy sokach w kartonach czy butelkach jest tyle samo cukru.

Soki owocowe zawierają cukry, ale są to wyłącznie cukry naturalne, te same, które występują w owocu, z którego sok został wyciśnięty i w takiej samej ilości co w owocach. Należy podkreślić, że większość produktów spożywczych zawieraja naturalny cukier, wyjątek stanowią tłuszcze czy woda – wyjaśnia Katarzyna Stoś.

Zgodnie z powyższym prawem do wszystkich rodzajów soków (w tym soków w butelce lub kartonie, soków 100%, soków owocowych, soków warzywnych, soków z dłuższym terminem przydatności oraz jednodniowych) zabronione jest dodawanie konserwantów, sztucznych barwników czy sztucznych aromatów. Barwa i smak soków pochodzą zawsze z owoców i warzyw, z których sok został wyprodukowany.

Warto także dodać, że dzięki zastosowaniu technologii aseptycznego pakowania żywności, polegającej głównie na pakowaniu pasteryzowanej i schłodzonej żywności do sterylnych opakowań kartonowych, możliwe jest oraz właściwości odżywczych żywności przez okres kilku miesięcy bez konieczności dodawania konserwantów. Taki sposób produkcji soków w kartonowych opakowaniach daje możliwości zachowania wielu wartościowych składników takich jak w sokach świeżo wyciskanych – komentuje Katarzyna Stoś.

Spożywanie 100% soków to jeden ze sposobów dostarczenia do organizmu wielu substancji biologicznie czynnych. Wybrane witaminy obecne w sokach mają właściwości przeciwutleniające, a ich działanie wzmacniane jest dodatkowo przez związki polifenowe. Między innymi dlatego w zaleceniach żywieniowych i opisach do Piramid Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób dorosłych i starszych, a także Piramidy Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży, opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia, możemy przeczytać w części zalecającej codzienne spożywanie wielu porcji warzyw i owoców, że 1 porcję tych produktów w ciągu dnia można zastąpić szklanką soku (ok. 200 ml).

Red.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img

Więcej na ten temat

Zły cholesterol LDL. Jak obniżyć poziom złego cholesterolu?

Cholesterol występuje w każdej komórce naszego ciała. Odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Zły cholesterol LDL...

Pierwotne Niedobory Odporności. Pierwsze objawy

Pierwotne Niedobory Odporności to ok. 300 jednostek chorobowych. Po ponad 60 latach od pierwszego zdiagnozowanego przypadku liczba tych...

Bioton: aplikacja GensuApp z certyfikatem

Bioton opracował wspólnie z firmą MiyaHealth aplikację GensuApp dla osób z cukrzycą. Uzyskała ona certyfikację ISO 13845:2016 oraz...

Cognizant zaprzęga AI do opracowywania leków

Cognizant udoskonala zastosowanie technologii generatywnej sztucznej inteligencji za pomocą platformy NVIDIA BioNeMo z myślą o rozwiązywaniu złożonych kwestii...