More

    Salmonella w jajkach. Co powinieneś wiedzieć? [PORADNIK]

    W Polsce od wielu lat pałeczki Salmonella spp są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego. Zachorowania najczęściej objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami.

    Do zakażeń pałeczką Salmonella dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności. Jaja mogą być jednym ze źródeł. W celu uniknięcia zachorowań wywołanych przez te chorobotwórcze bakterie należy pamiętać o kilku zasadach.

    Zakup jaj

    Należy upewnić się, że skorupki jaja są czyste i nieuszkodzone.

    Przechowywanie

    Jaja należy przechowywać w lodówce, w oryginalnym opakowaniu, zgodnie z terminem przydatności do spożycia umieszczonym na opakowaniu.

    Przygotowywanie potraw

    • Należy unikać, szczególnie przez osoby wrażliwe (dzieci, chorzy, osoby starsze), niektórych potraw. Szczególnie niebezpieczne są dania zawierających surowe jaja: sernik, tiramisu, majonez, sosy typu holenderskiego, kogel-mogel itp. Niosą one z sobą zwiększone ryzyko zachorowania.
    • Gotując jaja należy pamiętać, aby zarówno białko jak i żółtko były ścięte. Najlepiej, gdy jajecznica, jaja sadzone są również ścięte.
    • Ręce, którymi dotykamy surowych jaj, należy dokładnie umyć gorącą wodą z mydłem.
    • Naczynia, wyposażenie oraz powierzchnie mające kontakt z surowymi jajami trzeba dokładnie umyć gorącą wodą z detergentami.
    • Po rozbiciu jaj, skorupki należy wyrzucić bezpośrednio do śmieci.
    • Jaja i inne dania po przygotowaniu należy przekładać na powierzchnie lub naczynia, które nie miały kontaktu z surowymi jajami.

    Podawanie posiłków

    Nie wolno stosować tych samym talerzy czy sztućców, które miały kontakt z surowymi jajami. Ugotowane jaja, jajecznica, jajka smażone czy sadzone spożywajmy bezpośrednio po przygotowaniu.

    Red. (źródło: pzh.gov.pl)

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!
    Proszę podać swoje imię tutaj

    Najnowsze

    Więcej na ten temat