Instytut Żywności i Żywienia upublicznił elektroniczną bazę, w której można sprawdzić izomery trans w środkach spożywczych. Baza pełni funkcje informacyjne i edukacyjne. Korzystanie z jej zasobów umożliwia łatwy wgląd w asortyment produktów, mogących być źródłem szkodliwych izomerów w diecie. Pozwala to na dokonywanie właściwych wyborów żywnościowych – informuje IŻiŻ.
Izomery trans kwasów tłuszczowych nienasyconych występują naturalnie w niektórych produktach spożywczych (np. w przetworach mlecznych czy wołowinie). Ich istotnym źródłem w diecie współczesnego człowieka stała się jednak żywność wytwarzana przemysłowo (izomery mogą powstawać w procesie utwardzania tłuszczów roślinnych).
Badania naukowe dowodzą, że izomery trans wykazują wyłącznie niekorzystne działanie na zdrowie człowieka. Są uznanym czynnikiem ryzyka:
- chorób sercowo naczyniowych,
- miażdżycy,
- nowotworów złośliwych (zwłaszcza raka prostaty),
- cukrzycy typu 2.
Prawdopodobnie mogą także wpływać na:
- bezpłodność,
- powodować zaburzenia laktacji,
- sprzyjać astmie oskrzelowej.
Instytut Żywności i Żywienia zaleca, by w diecie zapewniającej odpowiednią wartość odżywczą spożycie izomerów trans było tak niskie, jak to jest możliwe. W najgorszym wypadku nie powinno przekraczać zalecanego przez Światową Organizację Zdrowia maksymalnego poziomu 1 proc. energii z całodziennej diety.
– Zmiana technologii produkcji żywności wymaga globalnych regulacji na rzecz reformulacji produktów spożywczych. Wiele takich działań ma już miejsce i dobrze, że tak się dzieje. Niemniej jednak absolutnie kluczową rolę w prewencji chorób przewlekłych spełnia rzetelna edukacja. Instytut Żywności i Żywienia od 20 lat podejmuje działania badawcze i informacyjne. Upublicznia dane o szkodliwym działaniu izomerów trans oraz ich wysokiej zawartości w niektórych produktach spożywczych, takich jak ciastka czy dania fast food – mówi prof. dr hab. Mirosław Jarosz, Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia.
Baza izomerów trans
Pełni funkcje informacyjne i edukacyjne, prezentując dane dotyczące zawartości izomerów trans (wartości średnie, minimalne i maksymalne) w produktach spożywczych. W celu skutecznej oceny oraz świadomej redukcji izomerów trans w diecie, w bazie dostępne są wartości w g/100 g, g/porcję oraz g/cały produkt.
Korzystanie z zasobów e-Bazy umożliwia konsumentom w łatwy sposób sprawdzenie, jaka jest zawartość izomerów trans w poszczególnych produktach spożywczych. Daje to szansę wyboru takich produktów, które albo nie zawierają w ogóle izomerów trans, albo zawierają ich stosunkowo niewiele.
Obecnie w bazie dostępne są dane z takich kategorii, jak:
- koncentraty spożywcze,
- mleko i przetwory mleczne,
- produkty typu fast food,
- środki spożywcze specjalnego przeznaczenia,
- tłuszcze roślinne,
- wyroby cukiernicze i ciastkarskie,
- ziarna zbóż i produkty zbożowo-mączne.
Informacje udostępnione w e-Bazie IŻŻ można także wykorzystywać do prowadzenia badań naukowych. M.in. oceny narażenia na izomery trans w różnych grupach populacyjnych oraz oceny korelacji pomiędzy pobraniem izomerów trans z dietą a ryzykiem zachorowalności i umieralności z różnych przyczyn, przede wszystkim na skutek chorób sercowo-naczyniowych.
Red. (źródło: IŻŻ)