Oleje roślinne: słonecznikowy, lniany i rzepakowy zawierają  wiele niezbędnych składników dla zdrowia. Przede wszystkim – kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6. Bez nich nasz organizm nie mógłby prawidłowo funkcjonować. Nie jest bowiem w stanie samodzielnie ich wyprodukować.

Dlaczego oleje roślinne odgrywają tak istotną rolę w codziennej diecie? Jak możemy wykorzystywać je na co dzień w naszej kuchni? Oto kilka najważniejszych faktów na temat trzech wartościowych olejów.

Olej rzepakowy

Rzepak jest rośliną uprawną, którą wykorzystywano do celów spożywczych już w starożytnej Grecji, Rzymie, Chinach i Japonii. W średniowieczu rozpowszechnił się w kolejnych regionach Europy, a jego uprawa przekroczyła północną granicę Alp. Z czasem zyskiwał coraz większą popularność. Współcześnie jest najważniejszą rośliną oleistą, która występuje w szerokości geograficznej Polski i krajów północnej Europy. Ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6, jego spożycie zaleca się populacji zamieszkującej nasz region klimatyczny.

Polacy często chorują na choroby układu krążenia, a jedną z głównych przyczyn ich występowania jest nieprawidłowa dieta bogata w nasycone kwasy tłuszczowe. Potwierdzają to m.in. wyniki badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu Harvarda. Są specjalne rekomendacje Europejskiego Urzędu ds. Żywności, a także innych wiodących instytucji zajmujących się określaniem zaleceń żywieniowych na świecie. Mówią one, że powinno się spożywać jak najmniej kwasów nasyconych. Niewiele ich zawiera olej rzepakowy. W porównaniu popularną oliwą z oliwek – aż dwa razy mniej.

W porównaniu np. do mieszkańców krajów śródziemnomorskich, jemy niewielkie ilości ryb będących źródłem korzystnych dla zdrowia kwasów Omega-3. Musimy uzupełniać ich niedobory przy pomocy innych źródeł pokarmowych, m.in z oleju rzepakowego.

Olej słonecznikowy

Na szeroką skalę zaczął być produkowany w Anglii, a następnie w Rosji. Jest on drugim najczęściej wybieranym przez Polaków olejem. Nie bez przyczyny – olej słonecznikowy ma szerokie zastosowanie w kuchni. Natomiast, co ważne dla naszego zdrowia, charakteryzuje się także bardzo dużą zawartością kwasów tłuszczowych Omega-6 oraz największą zawartością witaminy E – nazywaną „witaminą młodości” – spośród wszystkich najpopularniejszych olejów.

Olej słonecznikowy to źródło kwasów tłuszczowych Omega-6. Wykazują one pozytywny wpływ na działanie serca. Charakteryzuje się także niską zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych. Jak zalecją dietetycy, zdecydowanie lepiej wykorzystywać go w kuchni w potrawach przygotowywanych na zimno, unikając smażenia i podgrzewania na nim dań, które powodują utratę składników odżywczych.

Olej lniany

Olej lniany dużą popularnością cieszył się już w starożytnej Grecji oraz Rzymie. Produkowany jest z nasion lnu, w których zawartość tłuszczu oscyluje na poziomie 45%, a są to przede wszystkim korzystne dla zdrowia kwasy Omega-3 i Omega-6. Pozyskiwany w bardzo niskiej temperaturze, po otwarciu musi być przechowywany w miejscu bez dostępu światła i powietrza, najlepiej w lodówce. Optymalna temperatura przechowywania wynosi od 4⁰ do 10⁰C, a maksymalny czas przechowywania to ok. 3 miesiące.

Olej lniany jest zalecany do spożycia w codziennej diecie. Wykazuje właściwości korzystne dla zdrowia, przede wszystkim dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Należy jednak pamiętać o przechowywaniu go w chłodnym i zaciemnionym miejscu, gdyż kwasy tłuszczowe Omega-3 gwałtownie się utleniają od wpływem promieni słonecznych. Nie powinno się go więc podgrzewać ani smażyć na nim potraw. Można go natomiast wykorzystywać np. do sałatek, surówek, sosów czy innych dań podawanych na zimno.

Oleje roślinne w zbilansowanej diecie

Warto pamiętać, że tłuszcze pochodzenia roślinnego stanowią nieodzowny element zbilansowanej diety człowieka. Są one źródłem niezbędnych dla organizmu kwasów tłuszczowych, których ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować. Ważne jest więc, by dostarczać ich w odpowiednich ilościach wraz z pożywieniem, dbając jednocześnie o ich wysoką jakość.

By dostarczyć naszemu organizmowi niezbędnych kwasów tłuszczowych, możemy także sięgać po produkty, które w swoim składzie bazują na naturalnych olejach. Cechują się dużą zawartością kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega-6 w kategorii produktów do smarowania pieczywa dostępnych na rynku. Receptura oparta jest na kompozycji trzech roślinnych olejów. Są oleje roślinne słonecznikowy, rzepakowy i lniany. W ramach zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia, pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi – zalecają dietetycy.

Red. (źródło: NCEŻ IŻŻ)

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

CAPTCHA